Naar de kerstborrel van het werk? Pas op met de alcohol!

UTRECHT - Het einde van het jaar komt eraan en dat betekent dat het weer de tijd is van de kerstborrels! En het woord borrel zegt het al; vaak wordt er wel een alcoholisch drankje gedronken bij dit soort feestjes. Uit onderzoek blijkt dat er juist in deze periode flink meer verkeersongelukken gebeuren.
In het weekend voor kerst zijn er zo'n twintig procent meer alcoholgerelateerde verkeersongelukken dan in andere weekenden. Rond de jaarwisseling is het zelfs dertig procent, blijkt uit cijfers van de politie in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars.

EXTRA CONTROLES

Voor de politie is dit alles reden om extra alcoholcontroles te houden. Ook in de regio Utrecht gebeurt dat, zegt Leonie Bosselaar van de politie Midden-Nederland. "Onze ervaring is dat er met alle feestdagen meer mensen met drank op achter het stuur stappen. Daarom controleren we extra in het weekend voor kerst en met oud en nieuw."
De risico's van rijden met drank op zijn volgens Bosselaar groot. "Door alcohol wordt je reactievermogen minder. Als je dan achter het stuur gaat zitten en je moet heel snel een beslissing nemen, dan ben je misschien net te laat. Daardoor ben je een groot gevaar voor jezelf maar vooral ook voor anderen."

GEZELLIGHEID

Maar waarom vinden mensen het nou zo moeilijk om de drank te laten staan op de kerstborrel? Dat komt volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vooral doordat mensen alcohol associëren met gezelligheid.
"Je wordt toch vaak wat vrolijker en vrijer als je alcohol op hebt. En zeker als je dan ook andere mensen een biertje ziet drinken en je vindt het ook gewoon lekker, dan is de verleiding er wel."

AH TOE

Ook sociale druk speelt een rol. Onder aanmoediging van een collega - "Ah toe! Eén biertje maar..." - wordt misschien sneller ja gezegd tegen een drankje. "En als je een biertje pakt, dan pak je sneller een tweede", zegt Tertoolen.
Een hele avond water drinken, zien veel mensen niet zitten. Maar er zijn volgens Tertoolen genoeg alcoholvrije alternatieven. "Overigens kunnen die non-alcoholische drankjes bij borrels wel leuker aangekleed worden. Er zijn hele leuke alcoholvrije cocktails. Het is natuurlijk niet dat biertje voor veel mensen, maar dan heb je tenminste wel iets speciaals."

STRAF

Wie toch besluit een biertje of wijntje te nemen, kan het maar wel beter houden bij één drankje, waarschuwt de politie. Want je kunt zomaar op een alcoholcontrole stuiten de komende tijd. "En heb je te veel gedronken dan ga je mee naar het bureau", zegt woordvoerster Bosselaar van de politie. "Afhankelijk van hoeveel alcohol je op hebt, kan een straf volgen. Bijvoorbeeld een boete, een dagvaarding of het rijbewijs wordt in beslag genomen."

Naar de kerstborrel? Pas op met de alcohol!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.