Universiteit past sollicitatiecommissie aan na kritiek op gebrek aan vrouwen

UTRECHT - De Universiteit Utrecht heeft de sollicitatiecommissie voor een nieuwe rector aangepast na een storm van kritiek op de eenzijdige samenstelling van de commissie. Die bestond aanvankelijk uit zes overwegend oudere heren en één jonge vrouw. Daar zijn nu toch twee extra vrouwen aan toegevoegd.
Rector Bert van der Zwaan neemt in maart afscheid en de Universiteit publiceerde maandag de namen van de medewerkers die zich gaan buigen over de keuze van zijn opvolger. Dat leidde volgens universiteitsblad DUB al snel tot verontwaardigde reacties op het universitaire intranet. Ook tekenden zeker een veertigtal medewerkers protest aan tegen het mannelijke karakter van de commissie.

DIVERSITEITSBLINDHEID

Hoogleraar Bestuurskunde Paul 't Hart noemde de samenstelling van de commissie op
niet meer van deze tijd en toonde zich even later
dat de Universiteit nu bakzeil heeft gehaald. Hij schreef: "Prima stap, onvermijdelijke stap ook. En hopelijk de laatste keer geweest dat wij in de pen moeten klimmen tegen 'diversiteitsblindheid' binnen onze universiteit."

WESTERDIJKJAAR

De Universiteit besteedde dit jaar bij de
van het academisch jaar juist extra aandacht aan de vrouwelijke hoogleraren. Zij liepen voorop in de jaarlijkse cortège en ze begonnen een netwerk dat moet zorgen voor meer vrouwelijke hoogleraren aan de universiteit.
De universiteit viert dit jaar het Westerdijkjaar, omdat Johanna Westerdijk honderd jaar geleden als eerste Nederlandse vrouw hoogleraar werd. Een eeuw later is nog slechts een vijfde van de hoogleraren op de Universiteit Utrecht een vrouw.
De Universiteit Utrecht zoekt de komende rector in eerste instantie binnen het eigen hooglerarencorps. De universiteit hoopt de nieuwe rector in maart tijdens de Dies Natalis, de verjaardag van de Universiteit Utrecht, te presenteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.