14 jaar celstraf voor Teunis Z. voor vermoorden zwangere vriendin en ongeboren kind

LOPIK - Teunis Z., de man die in juli zijn hoogzwangere vriendin doodstak in hun woonboerderij in Lopik, is veroordeeld tot 14 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had 16 jaar cel geëist. Teunis Z. werd schuldig bevonden aan dubbele doodslag op de zwangere Charlotte en hun ongeboren kindje.
Aan de steekpartij ging een heftige ruzie tussen Teunis en Charlotte vooraf. Daar waren ook de relatietherapeut van het stel en het 4-jarige dochtertje van de vrouw bij. De twee hadden al langer ernstige relatieproblemen. Op de bewuste avond had Teunis de therapeut thuis uitgenodigd om over die problemen te praten.
Charlotte dreigde Teunis te verlaten en hij zou zijn kind nooit mogen zien. Naar eigen zeggen explodeerde er toen iets in zijn hoofd. Hij pakte een mes en stak 24 maal op Charlotte in. Zij overleed korte tijd later. Ook het 32 weken oude kindje in haar buik haalde het niet. Hij overleed door het bloedverlies van zijn moeder.
Na de steekpartij sloeg Z. op de vlucht. Hij werd een dag later gevonden in Linschoten, waar hij had geprobeerd zelfmoord te plegen. Vrijwel meteen bekende hij zijn daad. Uit psychisch onderzoek blijkt dat Z. door een autistische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar is. Begin dit jaar deed hij ook al een zelfmoordpoging. Volgens de rechtbank is de stoornis niet te genezen, maar is de kans op herhaling nihil. Daarom werd werd geen tbs opgelegd.
Teunis Z. had volgens de rechter tijd om na te denken over zijn daad, maar er was geen sprake van een vooropgezet plan. Daarom wordt hij niet veroordeeld voor moord. Wel heeft hij opzettelijk beide slachtoffers van het leven beroofd: doodslag dus.
In een zaal vol familie van het slachtoffer, hoorde Z. de uitspraak geëmotioneerd maar rustig aan. Naast de celstraf werd hij ook nog veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Zo moet hij 20.000 euro betalen voor de emotionele schade die het dochtertje van de vrouw opliep. De ouders van de vrouw kregen een schadevergoeding van ruim 13.000 euro toegewezen.
De nabestaanden van Charlotte eisten ook nog tienduizenden euro's wegens zogenoemde affectieschade. De rechtbank wees deze vorderingen echter af, omdat ze op basis van een wetsvoorstel zijn die nog niet door de Eerste Kamer is aangenomen. De nabestaanden kunnen nog proberen het geld alsnog te krijgen via de civiele rechter.
Meer details van het drama in Lopik kwamen tijdens de inhoudelijke zitting op 14 december boven tafel. Daar was RTV Utrecht-verslaggever Riks Ozinga ook bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.