Weer geen witte kerst, we moeten het doen met groen

DE BILT - Geen goed nieuws voor de romantici onder ons: een witte kerst zit er dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet in. Dat is de verwachting van Weeronline.
De kerstdagen verlopen deze keer onstuimig en zacht. Overdag wordt het rond 10 graden en ook de nachten zijn warmer dan normaal met minima tussen 4 en 8 graden, is de verwachting van Weeronline.
Met een stevige zuidwestenwind is het onstuimig. Beide dagen trekken wolkenvelden over het land en soms breekt even de zon door, maar ook is er kans op wat neerslag.

VORIG JAAR

Vorig jaar verliep kerst ook vrij warm, met in De Bilt gemiddelde maxima van 11,8 graden, het jaar ervoor was het nog warmer: gemiddeld 14,2 graden. De laatste koude en witte kerst was in 2010. In De Bilt was het toen 2,7 graden.

WITTE KERST

Officieel is er pas sprake van een witte kerst wanneer er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten, meldt het KNMI. Dit is sinds 1901- het begin van de metingen - slechts acht keer voorgekomen. Deze eeuw was er twee keer achter elkaar een witte kerst, in 2009 en in 2010. Een zeldzaamheid.