Elektrische bussen U-OV heel vaak defect

© RTV Utrecht
UTRECHT - Grote problemen met de elektrische bussen van U-OV. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. De helft van de bussen staat aan het eind van de dag kapot in de garage. QBuzz, de eigenaar van U-OV erkent de problemen.
Gedurende twee dagen heeft een verslaggever van RTV Utrecht bij een bushalte in de Dichterswijk een aantal uren achter elkaar bussen geteld. Daarbij werd gelet op de aandrijving van de bus, was het een elektrische of een dieselbus. In totaal heeft U-OV tien elektrische bussen, speciaal voor lijn 1. Daarmee kan de hele dienstregeling elektrisch worden uitgevoerd. Maar tijdens de telling had de helft van de bussen een dieselmotor.
Na de telling blijkt dat ongeveer de helft van de elektrische bussen aan het eind van de middag niet meer rijdt. Ze staan kennelijk in de garage. U-OV zegt in eerste instantie dat alle elektrische bussen gewoon rijden. Maar geconfronteerd met de tellingen geven ze toe dat die cijfers kloppen. Aan het eind van de dag staat de helft van de elektrische bussen aan de kant, met panne.

HAPERENDE DEUREN

Toch zegt de woordvoerder van Qbuzz dat ze goed bezig zijn met de bussen van lijn 1. Dat de bussen het eind van de dag niet halen vindt de woordvoerder jammer. Soms gaat dat om haperende deuren, soms is er sprake van ondeugdelijke software. Ook de pantograaf heeft regelmatig voor storingen gezorgd. De pantograaf is de stroomgeleider, die bij het eindpunt de bus van elektriciteit voorziet.
De provincie Utrecht en de gemeente Utrecht hebben samen drie miljoen euro extra in het project geinvesteerd. De belofte was dat de hele lijn 1 elektrisch zou worden. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) wil niet reageren op de pech met de elektrische bussen.
Provinciaal gedeputeerde Jacqueline Verbeek (VVD) vindt het jammer dat het zo slecht gaat. "Als provincie betreuren we het dat het Qbuzz tot op heden niet gelukt is de gemaakte afspraken over de inzet van elektrische bussen na te komen. Onze ambitie is dat alle bussen in 2025 elektrisch rijden. We zijn voortdurend in gesprek met Qbuzz en blijven de voortgang dagelijks in de gaten houden. In november hebben we hierover een brief gestuurd en ook vandaag is hierover nog een gesprek geweest. Voor Qbuzz is dit de eerste stap in de richting van helemaal elektrisch rijden. Die overgang valt tegen en ik hoop dat men de kinderziektes snel onder de knie krijgt."
De PvdA in de gemeente stelt vragen aan de wethouder. De partij vindt dat de bussen zo snel mogelijk probleemloos moeten gaan rijden.

Elektrische bussen U OV heel vaak defect