IJsselsteinse molen viert erkenning van Unesco

IJSSELSTEIN - De Nederlandse molenaar staat sinds 7 december op de Unesco-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Om dat te vieren wordt de IJsselsteinse molen De Windotter vanavond extra in het licht gezet.
De Unesco-erkenning is uniek voor Nederland, omdat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst, waarop ook Belgische bierbrouwers en Italiaanse pizzabakkers vermeld staan.

DOORGEVEN

De IJsselsteinse molenaar Maarten Dolman heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet voor de erkenning van de Unesco. Het houdt volgens hem in dat molenaars nu de opdracht hebben om het beroep actief door te geven. "Wij hebben het nog geleerd van molenaars die nog economisch in bedrijf waren. Nu moeten we het aan een volgende generatie doorgeven."
Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de wieken dreigde ook het ambacht van de molenaar uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien. De erkenning van de Unesco moet hieraan nog een extra zetje geven.

FEEST

Molenaar Dolman vond de erkenning reden genoeg voor een goed feest. Lichtkunstenaars van LIGHT-UP zetten zijn molen daarom vanavond vol in het licht. Op de molen zullen beelden te zien zijn van het molenaarsschap en ook projecties van de binnenkant van de molen zijn te zien op de buitenkant. "Ik zal niet te veel verklappen, zegt Dolman, "maar het is heel mooi".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.