Verdachte zaak-chaletmoord wraakt rechters in hoger beroep

AMERSFOORT - Moordverdachte Janet S., die is veroordeeld voor het doden van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf, vindt dat er niet onpartijdig wordt gekeken naar haar hoger beroep. Haar advocaat heeft daarom een zogenoemd wrakingsverzoek gedaan.
Advocaat Szymkowiak zegt tegen RTV Oost dat het lijkt alsof de rechters van het hof, raadsheren genoemd, de waarheid niet willen weten. "Ze hebben vrijwel al onze onderzoekswensen aan de kant geschoven." De verdediging wilde onder meer een reconstructie om aan te tonen dat niet Janet S. maar medeverdachte Youri B. de zakenman om het leven bracht.
Het hof vond dat niet nodig en Szymkowiak meent daarom dat ze hun oordeel al gevormd hebben. Hij spreekt van "de schijn van partijdigheid" en wil dat andere raadsheren het hoger beroep behandelen.

UITZONDERLIJK

Het wraken van de raadsheren bij een hoger beroep is niet heel gebruikelijk. Bij het hof worden dan ook aanzienlijk minder wrakingsverzoeken ingediend dan bij de rechtbank.
In 2016 ging het bijvoorbeeld om 516 wrakingsverzoeken bij de rechtbanken. Bij de gerechtshoven waren dat er 88. In 7 gevallen werd zo'n wrakingsverzoek bij het hof ook daadwerkelijk gehonoreerd. Bij de rechtbank 17 keer.

CHALETMOORD

Janet S. uit het Overijsselse Kampen is door de rechtbank tot 20 jaar cel veroordeeld voor het ombrengen van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. Dat gebeurde in maart 2014, in een chalet in Ermelo. Het lichaam van Kuijf werd gevonden nadat het huisje in brand was gestoken. Hij bleek met grof geweld om het leven te zijn gebracht met een mes en bijl.
Zowel Janet S. als het OM gingen in hoger beroep tegen de straf. Naast S. werden nog drie anderen veroordeeld. Deze Youri B. (uit Bergen op Zoom), Joyce N. (uit Kampen) en Janet S. haar broer Danny kregen straffen van één tot twee jaar cel voor onder meer het helpen bij het wissen van sporen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.