Tijs stuurt kaart aan papa in Mali: "Ik vind je dapper"

SOESTERBERG - De papa van de achtjarige Tijs zit in Mali. Hij is er niet met Kerst en Oud en Nieuw. En daarom schreef hij vandaag een kaartje in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Bezoekers aan het NMM kunnen tot het eind van het jaar met de actie "Stay Safe" een kaartje sturen. Die nieuwjaarsgroeten worden verzonden naar de ruim duizend militairen die nu op missie zijn.

RESPECT

Tijs is één van de kinderen die de actie vanmorgen hebben geopend. Hij heeft veel respect voor zijn vader. "Je komt niet zomaar bij het leger. Sommige mannen zijn gewoon te bang om daarheen te gaan. Voor IS. Maar mijn vader is niet zo'n bange scheiterd."
Elk jaar gaan er twee miljoen poststukken naar militairen in het buitenland. Een enorm aantal, in vergelijking met het aantal soldaten over de grens. "Wow dacht ik. Maar daar zitten ook de belastingaangiftes tussen" lacht de directrice van het museum.

FANTASTISCH

Toch zijn kaartjes, zoals die van Tijs, heel belangrijk. Volgens Theo Ketting van Bureau Thuisfront doet het veel met de militairen. "Soms trekken de mannen zich weleens terug om na te denken: 'hoe is het thuis'. Dus dit is fantastisch. Dit draagt een steentje bij om het gemis van Nederland draaglijk te maken."
Uiteindelijk maakt Tijs een kaart met een tank erop en de tekst: "Hoi pap. Is het leuk in Mali? Ik vind het heel dapper. Groetjes Tijs." Toch heeft zo'n uitzending ook een positieve kant. "Het is ook wel leuk, omdat hij soms heel veel zit te zeuren."

GEVAARLIJKE BEESTEN

Maar z'n vader opvolgen, ziet Tijs niet zitten. "Het is heel ver. En je ziet je kat ook heel lang niet. En je hebt ook van die gevaarlijke beesten. Dus ik vind het wel heel knap van papa."


Tijs stuurt kaart aan papa in Mali: "Ik vind je dapper"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.