Politie noemt jaarwisseling 'een grote nationale risicowedstrijd'

PROVINCIE UTRECHT - Voor sommigen is de jaarwisseling een feest, maar voor de hulpdiensten is het ieder jaar weer 'een grote nationale risicowedstrijd'. Dat zei korpschef Erik Akerboom vanochtend in WNL op Zondag.
"In het donker komt er iets in de mensen los", zegt Akerboom. Volgens hem is het zware en illegale vuurwerk de grote boosdoener. "Siervuurwerk of vuurwerkshows kunnen veilig zijn en geven mensen plezier. Maar we moeten af van pijlen en knalvuurwerk, want dat zijn projectielen. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk", aldus de korpschef.
Het liefst zou hij een verbod zien op vuurwerk dat gevaar oplevert, want "vijfhonderd gewonden per jaar, doden, schade: dat is geen traditie die je wilt hebben".

VERBIEDEN

De oproep sluit aan bij de
. Die kwam begin deze maand met het advies om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Volgens de raad is de tijd gekomen om "het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen" te doorbreken. Het onderzoek van de onderzoeksraad werd gedaan op verzoek van Utrecht en de andere grote gemeenten.
Gisteren sprak ook het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zich uit tegen zwaar knalvuurwerk. "Het echte knalvuurwerk waar aantoonbaar veel schade door wordt veroorzaakt zou wat mij betreft niet meer moeten mogen", zei de voorzitter van het Genootschap, Liesbeth Spies, tegen EenVandaag.
Ze pleit nadrukkelijk niet voor een algemeen vuurwerkverbod. "Ik vind dat iedereen oud en nieuw mag vieren en mag genieten van het mooie schouwspel van het siervuurwerk."

MAATREGELEN

De politie en overheid zoeken al langere tijd naar mogelijkheden om het aantal gewonden, de hoeveelheid schade en de overlast te verminderen. Zo neemt elk jaar het aantal
toe. In de regio Utrecht hebben dit jaar elf gemeenten gebieden aangewezen waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Het gaat vooral om de gebieden rond ziekenhuizen, zorgcentra en bijvoorbeeld kinderboerderijen.
Het Openbaar Ministerie waarschuwde gisteren dat het gooien met zwaar vuurwerk bestraft wordt en dat de gooier ook aangeklaagd kan worden wegens poging tot doodslag.