Vrijwilligers steken kaarsjes aan op Ereveld

LEUSDEN - Op het Russisch Ereveld in Leusden hebben vrijwilligers gisteravond 865 kaarsjes aangestoken. Voor het eerst waren zo alle graven op Kerstavond verlicht.
"Deze oorlogsslachtoffers liggen ver van huis begraven en hun families kunnen het graf niet zomaar bezoeken. Dus plaatsen wij dit jaar voor hen een kaarsje", vertelde Remco Reiding eerder al. Reiding is oprichter van de Stichting Russisch Ereveld, die de nagedachtenis aan de in Leusden begraven Sovjetsoldaten levend houdt.
Na afloop kwamen de vrijwilligers bijeen op het voorplein van begraafplaats Rusthof. Daar werden warme drankjes geschonken, terwijl een koor kerstliederen zong. Aanwezigen konden ook een kerstbal met een boodschap of een wens in een herdenkingsboom hangen.
Veel van de slachtoffers op het Russisch Ereveld werden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het Oostfront gevangen genomen en door de Duitsers naar Kamp Amersfoort vervoerd. Ze werden uiteindelijk begraven op het Russisch Ereveld naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Onlangs vonden een dochter en kleindochter nog na 75 jaar het graf van hun familielid terug in Leusden.