Meldpunt vuurwerkoverlast weer open

PROVINCIE UTRECHT - Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer opengesteld. Op de internetpagina kunnen geluidsklachten, schade en andere overlast door vuurwerk worden gemeld.
Achter het meldpunt, dat voor het zesde jaar open is, zitten lokale GroenLinks-fracties, onder meer die van Amersfoort, Nieuwegein en de provinciale Utrechtse fractie. Vorig jaar kwamen er 48.000 meldingen binnen.
De initiatiefnemers zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk en zien het liefst in elke gemeente een professionele vuurwerkshow. Ze verwijzen naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid die onlangs met de aanbeveling kwam om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen en naar artsenorganisaties en burgemeesters die het aan banden leggen van consumentenvuurwerk bepleiten.
Het meldpunt kreeg eerder te maken met valse meldingen en van DDoS-aanvallen, volgens initiatiefnemer en Rotterdams raadslid Arno BonteBonte van tegenstanders die proberen de betrouwbaarheid onderuit te halen. Daarom houdt een team van zo'n tien vrijwilligers naar zijn zeggen de website dag en nacht in de gaten. Nieuwe meldingen verschijnen pas op de kaart nadat nep- en spammeldingen eruit gefilterd zijn.
Al voor de officiële opening vandaag om 13.00 uur waren honderden klachten binnengekomen op het meldpunt. Utrecht stond een uur na opening bijvoorbeeld op vijftien klachten, Nieuwegein op zeven, Houten op één en Woerden op twee.