2017: Heel Nederland leeft mee met Anne Faber

UTRECHT - De vermissing van Anne Faber hield Nederland twee weken in zijn greep. Een jonge vrouw die vertrekt voor een fietstocht, waarvan ze nooit is thuisgekomen. 13 dagen lang was Anne Faber spoorloos.
Anne Faber vertrekt op 29 september rond 17.00 uur van huis voor een lange fietstocht. Het regent die avond. Dat houdt Anne niet tegen. Ze maakt wel vaker fietstochten. Maar de vrouw komt niet thuis en ze wordt dan ook als vermist opgegeven.
''Alles wees erop dat ze gewoon thuis zou komen'', schrijft Anne's vriend in een bericht op Facebook waarin hij mensen oproept naar haar uit te kijken. In het bericht omschrijft hij zijn vriendin en de fiets waarop ze van huis vertrok. Het bericht wordt meteen gedeeld door heel veel mensen. De vermissing van Anne trekt veel aandacht.

ZOEKACTIES

De eerste zoektocht is op maandag 2 oktober. Familie, vrienden en collega's trekken door de bossen bij Baarn, op zoek naar Anne. Ze kiezen voor die plek omdat de vrouw haar vriend die bewuste vrijdagavond nog een selfie stuurde in de regen. Dat was op de kruising van de Hilversumsestraatweg met de Amsterdamsestraatweg in Baarn. Het is een logische plek om te zoeken, maar aan het eind van de dag is ze niet gevonden.

DOORBRAAK

De
is op dinsdag 3 oktober als een voorbijganger Anne's jas vindt naast een fietspad in Huis ter Heide. Stukje bij beetje wordt duidelijk hoe Anne is gefietst. In combinatie met de plek waar haar telefoon voor het laatst verbinding maakte met een zendmast, wordt een route duidelijk. Als dan in Huis ter Heide ook haar fiets en een tas worden gevonden, vlak bij de vindplek van de jas, gaat de verdwijning van Anne steeds meer lijken op een misdrijf.

VERDACHTE

Experts van het Forensisch Nederlands Instituut vinden dna-sporen op Anne's jas. Er is een match met de 27-jarige
. De man wordt behandeld in de forensisch psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder. Hij is daar terechtgekomen na een aantal jaren in de gevangenis te hebben gezeten voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010. P. werkt in de kliniek aan zijn terugkeer in de samenleving. Naast zijn behandeling volgt P. ook een cursus tot hovenier op het
in Houten, zo blijkt later.

VONDST

Tijdens één van de verhoren met de politie vertelt Michael P. waar Anne Faber is. Hij wijst de politie op een natuurgebied in Zeewolde. De politie trekt meteen het gebied in om te zoeken. Dan komt er op 12 oktober
: Anne Faber is gevonden. Na intensieve zoekacties door politie, militairen en veel vrijwilligers, komt er een einde aan een periode van slopende onzekerheid.

ONRUST

De dood van Anne brengt veel teweeg. De Altrecht-Aventurijn kliniek komt onder vuur te liggen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt een intern onderzoek in naar de kliniek. Al snel blijkt dat er veel schort aan de aanpak in Aventurijn. De kliniek kan gevaarlijke patiënten zoals Michael P. niet aan. Er is te weinig informatie over veroordeelde patiënten, waardoor gevaren niet goed kunnen worden ingeschat.
Ook de tbs-discussie laait weer op. Michael P. heeft nooit tbs gekregen na zijn daad in 2010. Hij werkte namelijk niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek, waardoor het voor de rechter moeilijk was hem tbs op te leggen. In politiek Den Haag ligt een wet te wachten die regelt dat mensen sneller geestelijke zorg krijgen.

ANNE FABER STIPENDIUM

Ter nagedachtenis aan Anne Faber komt Het Huis Utrecht met een speciaal
. De toelage is bedoeld voor een nieuwe generatie zakelijk leiders in de theater- en danssector. Anne werkte tot haar dood bij het Utrechtse bedrijf en ambieerde ook een dergelijke functie. De moeder van Anne wordt waarschijnlijk voorzitter van de commissie.

TIJDLIJN

RTV Utrecht hield vanaf 29 september alle ontwikkelingen in de zaak bij op een
.

DocU: de dood van Anne Faber (25) hield Nederland in zijn greep

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.