2017: De meest opbeurende artikelen van het jaar

PROVINCIE UTRECHT - Vaak beginnen onze uitzendingen met botsingen, branden en andere ellende. In onze app en op de website staan dat soort berichten doorgaans bovenaan. Dat is nu eenmaal vaak het belangrijkste nieuws. Maar soms mogen we ook vrolijke berichten de wereld in sturen. Op de laatste dag van het jaar blikken we nog één keer terug op de artikelen die bij onszelf ook een glimlach op het gezicht toverden.

KOFFIEMAATJES

"Ik zoek een maatje om mee koffie te drinken of te wandelen of zo. Betaling geen probleem." Deze
plaatst een eenzame 77-jarige gehandicapte vrouw uit Utrecht in september op een advertentiebord in de Albert Heijn.
Een paar weken later zoekt studente Sammie Vries contact met de redactie. Ze heeft een koffiedate gehad met de vrouw, die inmiddels volop aanbiedingen blijkt te krijgen. "Ze heeft ongeveer tweehonderd reacties, ze moet nu gewoon selecteren."

UTRECHT KLEURT ROZE...

Tientallen bootjes, feestelijke outfits, liters drank, slingers, muziek, regenboogvlaggen en heel veel roze. Utrecht staat op 17 juni voor het eerst in het teken van de
. Volgens de organisatie staan er 15.000 tot 20.000 mensen langs de kant. Ook RTV Utrecht vaart mee in de botenparade. Als het aan burgemeester Jan van Zanen ligt wordt de dag een traditie. Hij spreekt van "de eerste van een lange reeks".

...EN UTRECHT KLEURT ORANJE

Sportief gezien is het succes van de
natuurlijk onvergetelijk. Met de IJsselsteinse Shanice van de Sanden op de rechterflank en de Nieuwegeinse Sari van Veenendaal op doel is onze regio goed vertegenwoordigd bij de Europees kampioen.
Een dag na de overwinning van de Oranje Leeuwinnen, wordt het team gehuldigd in Utrecht: Park Lepelenburg kleurt oranje en is afgeladen vol, ruim 22.000 uitzinnige fans bezoeken de stad om een glimp van de voetbalvrouwen op te vangen. Burgemeester Van Zanen spreekt van een succesvolle huldiging. "Het was een enorme operatie, maar prachtig voor Utrecht."

CHARME-OFFENSIEF FC UTRECHT

De vierde plaats van FC Utrecht in de Eredivisie valt op zichzelf al onder het kopje 'goed nieuws' te scharen. Minstens zo hartverwarmend zijn de
die de spelers in november in petto hadden voor enkele speciale fans.
Zo kreeg een ziek jongetje een FC Utrecht-kamer die is ingericht door Zakaria Labyad en Dario Dumic. Aanvoerder Willem Janssen is een van de spelers die gingen tuinieren bij een ouder echtpaar. Andere voetballers bezorgen oma Betty een bakfiets zodat ze met haar kleinkinderen kan gaan fietsen of gaan op visite bij een alleenstaande moeder die hulp nodig heeft bij het verrichten van klusjes in huis.
De Utrechtse stervoetballer Wesley Sneijder maakt zichzelf dit jaar ook nog populairder dan hij al was. De middenvelder deelt in december 120 kerstpakketten uit aan klanten van de voedselbank, bij voetbalclub DHSC in zijn oude wijk Ondiep.

VIS IN HET WATER

De 94-jarige Toon van der Straten uit Utrecht ziet dit jaar een wens in vervulling gaan. Hij trekt deze zomer aan de bel omdat zijn
langs de Vecht te gevaarlijk is. Een paar maanden later ligt er een gelijkvloerse houten steiger met speciale inkepingen voor hengels, die 'Toon's visstek' is gedoopt. "Ik ga dus nooit dood. Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. Ik ben echt blij."
Plaatsgenote Antonia heeft een dagje óp in plaats van langs het water als langgekoesterde wens. De 86-jarige mag samen met tientallen andere ouderen een rondvaart over de Utrechtse grachten maken, in het kader van Nationale Ouderendag. "Ik ben heel blij dat ik dit nog een keer mee mag maken. Hier, door de grachten van waar ik geboren ben", zei ze.
In mei hebben tachtig treinfans de dag van hun leven, als een ouderwetse stoomtrein Utrecht Centraal binnentuft. De 83-jarige Ton van Buitenen is één van de vrolijke passagiers van de Duitse locomotief uit 1939. Hij wordt verrast door zijn schoondochter. "Ik vind dit geweldig. Mooi uitzicht, prachtig weer, gezellige mensen. Wat wil ik nog meer?"

HONDENWONDER

Dierenartsen spreken van een unicum: alle
die in oktober worden geboren in Doorn, overleven de eerste weken. "Er bleven maar pups komen. Ik heb dit nog nooit meegemaakt", aldus baasje Wousje Bos.
Zelfs Moeder Natuur is niet helemaal voorbereid op het wonder, moeder Puck heeft namelijk maar acht tepels voor de dertien hongerige hondjes. Inmiddels is voor alle pups een onderkomen gevonden. En één van de jonkies mag in huize Bos blijven wonen.

DIEREN GERED

Hoewel het in het water belanden van een dier niet meteen als goed nieuws bestempeld kan worden, zorgt de heldhaftige redding vaak toch voor een euforische stemming. Het levert in ieder geval prachtige foto's op. Wat te denken van het
dat uit de sloot gered moet worden in Waverveen? De brandweer slaagt er met hulp van een plank in om het arme beestje weer op het droge te krijgen.
Een hardloper ziet in oktober dat een paard in het water is gevallen bij Eemnes. Hij helpt zelf een handje mee tijdens de reddingsactie. En het gezegde over oude koeien is bekend, maar het beestje dat in juni in een sloot belandt in Nieuwer Ter Aa past ook mooi in het rijtje. Door het inzetten van een trekker kan ze weer op de kant worden gehesen.

PANDAKOORTS

Natuurlijk mag ook de komst van de reuzenpanda's Wu Weng en Xing Ya naar Ouwehands Dierenpark niet onvermeld blijven in dit lijstje. Maar dat is zulk groot nieuws dat het zijn
in het jaaroverzicht verdiend heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.