2017: Huilende moordverdachten, vluchtende straatracers en heftige slachtofferverklaringen

PROVINCIE UTRECHT - Verdachten die snikkend hun onschuld bepleiten, getuigenverklaringen die zo heftig zijn dat het publiek uit de zaal wegloopt en liquidatieverdachten die tot hun eigen stomme verbazing opeens worden vrijgelaten uit de cel: het was een bewogen jaar voor justitie. Hier een overzicht van de grootste en schokkendste zaken van 2017.

KOEN EVERINK

De meest geruchtmakende zaak van afgelopen jaar is ongetwijfeld die van de moord op zakenman Koen Everink. Na maandenlang gekissebis tussen het OM en de verdediging van verdachte Mark de J. over het al dan niet laten uitvoeren van extra DNA-onderzoek, ging in december dan eindelijk de rechtszaak van start.
Volgens het OM is het duidelijk: De J. heeft zijn Bilthovense vriend in zijn keuken vermoord door hem 24 keer te steken met een mes. Motief zou zijn dat hij een schuld van enkele tienduizenden euro's zou hebben bij Everink. De J. was namelijk gokverslaafd.
Maar volgens De J. zit het helemaal anders. Hij is op de avond van de moord ontvoerd door een groepje mannen en die zouden ook verantwoordelijk zijn voor de dood van Everink. Het verhaal klinkt vergezocht, maar De J. blijft bij hoog en laag volhouden dat hij onschuldig is.
Tijdens zijn slotwoord in de rechtbank barst hij zelfs in huilen uit. "Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb het echt niet gedaan", vertelt hij snikkend. "Koen was mijn vriend, van wie ik op 3 maart 2016 met een knuffel afscheid heb genomen." Of de rechter deze woorden gelooft, is nog niet bekend. Pas in januari is de uitspraak.

STEEKDRAMA IN LOPIK

Op de zomeravond van 17 juli is een van de meest dramatische gebeurtenissen van het jaar in onze provincie. In hun vrijstaande huis aan de Lekdijk bij Lopik krijgen Teunis Z. en zijn hoogzwangere vriendin Charlotte Vlooswijk-Zwezerijnen ruzie. Bij Teunis slaan de stoppen helemaal door, terwijl hun relatietherapeut nota bene in het huis is.
Charlotte voelt zich bedreigd door haar man en belt de politie. Maar die krijgt de relatietherapeut aan de telefoon en zij zegt dat het niet nodig is dat agenten bij het huis langskomen. Een paar tellen later wordt Charlotte op het erf van haar huis doodgestoken door haar vriend. Ook het kind in haar buik overlijdt.
Daarmee is het drama nog niet voorbij. Teunis vlucht en wordt pas een dag later gevonden in de bossen bij Linschoten. In de tussentijd schrijft hij een emotionele Facebook-post waarin hij vertelt over zijn relatieproblemen met Charlotte. Tussen de regels door lijkt hij aan te kondigen dat hij niet langer wil leven. Teunis doet inderdaad een zelfmoordpoging, maar hij wordt levend gevonden door agenten.
Omdat Teunis al zijn daden toegeeft kan de zaak snel voor de rechter komen. "We gaan geen verweer voeren tegen de aanklachten", zegt zijn advocaat.
Juridisch gezien wordt in de rechtbank geen spannende strijd gevoerd. Wel lopen de emoties hoog op als het OM met details komt over wat zich precies op die dramatische dag heeft plaatsgevonden. De rechter waarschuwt voor gruwelijke details en geeft de ouders en de zus van Charlotte gelegenheid om de rechtszaal te verlaten als het hen te veel wordt.
Teunis geeft, zoals al aangekondigd, al zijn daden toe. Wel benadrukt hij dat hij delen van het verhaal helemaal is vergeten, omdat er kortsluiting ontstond in zijn hoofd. Zowel het OM als de rechter vinden dubbele doodslag bewezen. Na een eis van zestien jaar krijgt Teunis uiteindelijk veertien jaar cel.

FAMILIEDRAMA OP PARTYBOOT

Een ander vreselijk familiedrama dat dit jaar voor de rechter komt, vindt plaats in de haven van Amersfoort. Wat een gezellig familiefeestje had moeten worden op een partyboot, loopt uit op een dodelijke steekpartij. De 25-jarige Michael de Boe wordt doodgestoken door zijn oom Harald B.
Wat er precies gebeurde op het tragische familiefeest, is dit jaar voer voor veel discussie in de Utrechtse rechtbank. Harald B. zou een nare opmerking hebben gemaakt over de moeder van Michael. Daarop besluit Michael verhaal te halen bij zijn oom, die opeens een mes trok.
Maar volgens Harald was het helemaal niet de bedoeling dat die in de buik van zijn neef zou belanden. Michael zou het mes zelf in zijn eigen lichaam hebben getrokken. "Hij trok me omver en kwam over mij heen staan. Ik kon niets tegen hem beginnen. Hij trok aan mijn linkerhand en toen zat het mes in zijn buik."
Getuigen zeggen in de rechtbank dat ze het verhaal van Harald niet geloven. Hij is leugenachtig en heeft bovendien geroepen dat hij Michael zou vermoorden. Het OM denkt ook dat Harald zijn neef bewust heeft doodgestoken en eist negen jaar cel. De rechter geeft hem uiteindelijk acht jaar.
Nadat de rechter de uitspraak voorleest, ontstaat commotie in de rechtbank. Vrienden en familie van Harald beginnen te schelden en ze moeten in bedwang gehouden worden door agenten. Harald laat het er niet bij zitten, hij gaat in hoger beroep.

WILLEKEURIGE MOORD CROESELAAN

28 februari lijkt een doodgewone dinsdagmiddag voor Rabobank-medewerkster Corrie van Barneveld-van den Brink (41) uit Soest. De moeder van twee dochters loopt op de Croeselaan in Utrecht, waar het hoofdkantoor van de Rabobank zit, als ze plotseling wordt geconfronteerd met de Pool Lukasz S.
Zonder enige aanleiding botst hij tegen haar op. Hij steekt haar met een mes. Corrie kan nog twee stappen zetten, maar stort daarna in en overlijdt.
Wat is het motief van deze volstrekt willekeurige moord, op klaarlichte dag op een van de drukste straten van Utrecht? Na uitgebreid onderzoek in het Pieter Baan Centrum komt in de rechtszaal het antwoord: Lukasz is ernstig in de war. Hij heeft een verleden met schizofrenie, psychoses en nam zijn medicijnen niet. Tegenover de rechter vertelt hij waarom hij een blauwe haarband droeg tijdens de steekpartij. "Dat kwam door bovennatuurlijke krachten, mijn neus en oren zouden worden veranderd."
Uiteindelijk veroordeelt de rechter Lukasz tot drie jaar cel en tbs. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar en wordt veroordeeld voor doodslag, geen moord. Het OM is met stomheid geslagen. De aanklager had een veel zwaardere celstraf geëist van negen jaar. Daarom wordt de zaak binnenkort in hoger beroep behandeld.

OPEENS VRIJ MAN

Alle bovengenoemde zaken lopen uit op een (fikse) veroordeling voor de verdachte. Hoe anders is het in mei van dit jaar, als de rechter tot ieders verrassing Julian S. en Roger A. vrijlaat. "Hij zakte zowat door zijn hoefjes toen ik vertelde wat er gebeurd was",
Theo Hiddema, de advocaat van Roger A.
S. en A. werden verdacht van de liquidatie op Aziz Anzi in De Meern in 2015. Ze zouden een apparaatje onder de auto van Anzi hebben geplaatst waarmee hij gevolgd kon worden. Ook zouden ze een afspraak met hem hebben gemaakt op de parkeerplaats langs de A12 bij De Meern, waar hij werd doodgeschoten.
De vrijlating van S. en A. hangt niet bepaald in de lucht. De officier van justitie had kort daarvoor nog achttien jaar cel tegen hen geëist. Hij is overtuigd dat de twee betrokken zijn bij de liquidatie van Anzi. "Juist door te zwijgen, bewijzen de verdachten hun schuld. De situatie schreeuwt om een verklaring."

FATALE WONINGBRAND AMERSFOORT

In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 januari gaat het vreselijk mis in Amersfoort. De 11-jarige Lindsey Ngo ligt te slapen in haar bed als iemand haar huis aan de Gounodstraat in brand steekt. Het meisje weet niet te ontsnappen aan de vlammenzee en overlijdt.
Vriendjes en vriendinnetjes van Lindsey zijn kapot van haar dood. Ze zamelen met een collecte en verkoop van eten en sieraden ruim duizend euro in om ervoor te zorgen dat haar urn naar haar thuisland Vietnam gebracht kan worden.
De politie is hard op zoek naar degene die verantwoordelijk is voor de fatale brand. Na vele getuigenoproepen en aandacht in Opsporing Verzocht wordt een kleine twee maanden later de halfzus van Lindsey aangehouden: Thi H. De Vietnamese vrouw zou psychische problemen hebben en heeft daarnaast ook ruzie met haar moeder, tevens de moeder van Lindsey.
Thi zegt dat ze niet wist dat haar halfzusje, op wie ze juist heel gek was, op de zolderkamer sliep. Ook zou de brand veel groter zijn geworden dan haar bedoeling was. Maar het OM toont geen genade en eist twaalf jaar cel met dwangverpleging. Uiteindelijk valt de straf lager uit: zeven jaar cel met tbs. Volgens de rechter is moord niet bewezen en is Thi verminderd toerekeningsvatbaar.

ZANDPAD

Ook de seksbootjes aan het Utrechtse Zandpad zijn dit jaar weer onderwerp van discussie in de rechtbank. Vier Bulgaarse mannen horen in oktober dat ze de gevangenis in moeten omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel. De straffen variëren van bijna twee tot ruim vijf jaar.
Emin H., Zafir el K., Denislav M. en Mehmet H. dwingen vrouwen om als prostituee te werken. Ze knopen liefdesrelaties met hen aan, dwingen de vrouwen om heel lang achter elkaar te werken en strijken enorme delen van de winst op. Volgens de rechter gaan de mannen commanderend, intimiderend, dreigend en beledigend te werk en bekommeren ze zich totaal niet om het welzijn van hun slachtoffers.

FATALE STRAATRACE

De laatste grote rechtszaak in de Utrechtse rechtbank die zeker niet mag ontbreken in dit jaaroverzicht is die tegen Zouhair C. De 23-jarige Utrechter, die helemaal geen rijbewijs heeft, scheurt in zijn Volkswagen Passat van Utrecht naar Nieuwegein. Hij haalt snelheden van 144 kilometer per uur en als hij uit de bocht vliegt gaat hij 98 kilometer per uur, terwijl 50 het maximum is.
Niet alleen brengt C. zijn eigen leven in gevaar: bij hem in de auto zitten drie meisjes en zijn vriend Ilias. Die laatste wordt tijdens de crash uit de auto geslingerd en komt om het leven.
Als de hulpdiensten ter plaatse zijn, voegt C. zich tussen het toegestroomde publiek. Vervolgens neemt hij zo snel mogelijk het vliegtuig naar Marokko. Daarom kan hij pas een maand later worden aangehouden.
De rechter veroordeelt C. uiteindelijk tot twintig maanden cel. Veel te weinig volgens het OM, dat eerder vijf jaar gevangenisstraf had geëist. De aanklager gaat daarom in hoger beroep tegen de wegpiraat.

NIEUW RECHTBANKJAAR

2017 was een bewogen jaar voor justitie. En dat zal voor 2018 waarschijnlijk ook gelden. Wat te denken van Michael P., die na de brute verkrachting van twee tienermeisjes in Nijkerk zich volgend jaar ook moet verantwoorden voor de
. En
van kinderopvang Partou, die ontucht gepleegd zou hebben met zeven meisjes in Bilthoven.
Ook krijgen we volgend jaar weer wat kijkjes in de Utrechtse onderwereld, als de mannen die verdacht worden in de zaak-Hakim Changachi terecht staan. Die zaak is ook wel bekend als de Overvechtse 'vergismoord'. De criminelen zouden eigenlijk iemand anders dan Hakim hebben willen doden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.