Universiteit schort subsidies UVSV op na opnames Rambam

UTRECHT - De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht schorten de subsidie van studentenvereniging UVSV met onmiddellijke ingang op. Aanleiding is een undercover-uitzending van het televisieprogramma Rambam.
Dat meldt de Universiteit Utrecht in een persbericht. Het UVSV-bestuur is voorlopig niet welkom bij academische plechtigheden.
Een journalist van Rambam liep undercover mee tijdens de ontgroeningsperiode. Op de beelden is te zien hoe iemand wordt gevoerd met een lepel. Ook zouden astmamedicijnen van een aspirant-lid zijn afgepakt en geeft een meisje aan dat zij bespuugd is. 11 januari wordt de aflevering uitgezonden.

NAAR BEELD

"De beelden zijn niet toereikend om in alle gevallen de toedracht van de zaak onomstotelijk vast te stellen", zegt rector Bert van der Zwaan. "Maar de beelden geven wel een heel naar beeld van de introductie."
UVSV heeft aangegeven geschrokken te zijn van de beelden en een grondig onderzoek te gaan instellen. Op Twitter gaat echter een brief rond die het bestuur van het vrouwencorps al eerder verstuurde naar haar leden. Toen stelde het bestuur nog dat "er voor ons geen aanwijzing is om aan te nemen dat er grove overtredingen hebben plaatsgevonden".

GEDRAGSCODE

De afgelopen jaren liggen studentenverenigingen onder een vergrootglas door incidenten tijdens ontgroeningen. Zo was er vorig jaar nog veel te doen over een geweldsincident bij studentenvereniging Vindicat in Groningen.
In Utrecht geldt voor studentenverenigingen sinds 2013 een gedragscode, die door alle verenigingen getekend wordt. De Adviescommissie Introductietijd Utrecht (AIU) controleert daarnaast de draaiboeken van introductieperiodes, incidenten moeten daarnaast gemeld worden bij de commissie.