Onderzoek naar 'vermeende incidenten' bij UVSV tijdens ontgroening

UTRECHT - Studentenvereniging UVSV gaat onderzoek doen naar de 'vermeende incidenten' die door tv-programma Rambam zijn vastgelegd. Dat laat de studentenvereniging in een schriftelijke reactie weten.
Vandaag werd bekend dat een journalist van tv-programma Rambam undercover heeft meegedaan aan de ontgroening van UVSV. Op beelden is te zien hoe iemand wordt gevoerd met een lepel. Ook zouden astmamedicijnen van een aspirant-lid zijn afgepakt en geeft een meisje aan dat zij bespuugd is.
Volgens UVSV gaat het om vijf situaties tijdens de ontgroeningsperiode die door het tv-programma worden behandeld. Een daarvan is op beeld vastgelegd, de andere vier worden verteld.

ONDERZOEK

UVSV zegt de vermeende incidenten te onderzoeken. "Zodra dit onderzoek is afgerond, zullen wij de uitkomsten ervan melden aan de Universiteit en Hogeschool, alsmede aan de Adviescommissie Introductietijd Utrecht."
Voorzitter Hein ter Linden van de Adviescommissie Introductietijd Utrecht (AIU) laat aan RTV Utrecht weten te begrijpen dat de subsidie aan UVSV door de Universiteit en de Hogeschool is opgeschort. Volgens Ter Linden, die de beelden van Rambam gezien heeft, is er aanleiding voor nader onderzoek.
"Er wordt gezegd dat er gespuugd is en dat er medicijnen zijn afgepakt. Dat zijn vervelende dingen en niet conform de gedragscode. Maar in de opnames van Rambam hoor je dat alleen." Nader onderzoek moet daarom meer helderheid geven, vindt Ter Linden.
Dat UVSV dat onderzoek zelf uitvoert, vindt Ter Linden geen probleem. "We hebben een goede relatie opgebouwd met UVSV en de laatste jaren is er een sterke verandercultuur rond introducties, dus ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek goed gebeurt."

VERTROUWEN

UVSV begrijpt waarom de subsidie tijdelijk niet wordt verstrekt. "Wij hebben begrip voor deze beslissing en hechten ook veel waarde aan het naleven van de gedragscode. Vanuit ons is er het volste vertrouwen dat de banden met de Universiteit en Hogeschool weer zullen herstellen."
Overigens is er ook kritiek op de werkwijze van Rambam. "Wij hebben veel geschrokken reacties ontvangen van de brutale wijze waarop het programma Rambam de privacy van de vereniging en haar leden heeft geschonden", zo laat UVSV weten.
De betreffende uitzending van Rambam is op 11 januari op NPO3.

Onderzoek naar 'vermeende incidenten' bij UVSV tijdens ontgroening

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.