Campagne tegen voedselverspilling: "Voedsel verspillen vind ik verschrikkelijk"

UTRECHT - Onnodig voedsel weggooien doen we allemaal en rond de feestdagen misschien net iets meer. De gemeente Utrecht voert daarom campagne om voedselverspilling tegen te gaan.
Volgens Milieu Centraal verdwijnt er ieder jaar zo'n 13 procent van het eten ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar en zelfs 700 miljoen kilo in heel Nederland.
Dit kan beter, dacht kok Thijs Afink. Hij heeft er zijn specialiteit van gemaakt om van kerstkliekjes nieuwe maaltijden te maken. "Ik vind voedselverspilling verschrikkelijk. Het begint al bij productie: dat kost zo veel energie, water en moeite en de aarde is maar beperkt. "

TIPS

"Denk van te voren na wat je wél en niet gaat eten. Koop niet te veel en maak een boodschappenlijstje", zegt Afink. Milieu Centraal raadt ook aan om gebruik te maken van een boodschappenlijstje, zodat er niet te veel eten gekocht wordt.
Ook het wegen van het voedsel helpt tegen voedselverspilling. "Je hebt van die maatbekers waarbij je precies weet voor hoeveel personen je rijst nodig hebt", stelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. "Van alle rijst die we kopen gooien we namelijk een derde weg. En dat is best wel heel erg veel. Dus op het gevoel een beetje rijst in de pan gooien, daarmee maak je vaak best veel rijst."

Campagne tegen voedselvergiftiging: "Voedsel verspillen vind ik verschrikkelijk"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.