Bewoners Wittevrouwenkade niet blij met verslavingszorg in hun straat

In het pand links komt de nieuwe methadonlocatie.
In het pand links komt de nieuwe methadonlocatie. © RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechtse verslaafden kunnen vanaf maart volgend jaar terecht op de Wittevrouwenkade voor een behandeling of het afhalen van de pijnstiller methadon. En daar zijn buren niet bepaald blij mee.
Ze laken vooral de gebrekkige communicatie over de nieuwe locatie van de psychiatrische gezondheidszorgorganisatie Arkin. "Hoe horen wij hiervan? Doordat er in november een keer een brief in de bus gestopt wordt", zegt buurman Hugo Denier van der Gon.
Een woordvoerder van Arkin benadrukt dat er een inloopavond is georganiseerd en dat buren prangende vragen kunnen mailen naar wittevrouwenkade@arkin.nl.

OVERLAST VERSLAAFDEN

De buren vrezen dat de nieuwe methadonlocatie (nog) meer overlast gaat veroorzaken. "Het straatbeeld wordt nu al voor een groot deel bepaald door mensen die in de marge van de samenleving zitten", zegt bewoner Roel Oostra.
Oostra doelt onder meer op de opvang voor verslaafden bij het Griftpark, een jongerenopvang en de zogenoemde wietboot aan de Wittevrouwensingel. Daar bovenop nog een afgiftepunt voor methadon vindt de buurt te veel van het goede.

VERSLAVINGSZORG

De nieuwe locatie op de Wittevrouwenkade vervangt de twee huidige locaties waar verslaafden terecht kunnen, namelijk aan de ABC-straat en op de Van Sijpesteijnkade. Volgens de gemeente is op die plekken bewezen dat verslavingszorg in de binnenstad van Utrecht goed mogelijk is.
Ook zegt een woordvoerder van de gemeente dat hij de zorgen van omwonenden snapt, maar dat er altijd een beveiligers in en rond het pand aan de Wittevrouwenkade is. Die ziet erop toe dat patiënten niet op straat blijven hangen.

Buurt is niet blij met de komst van nóg meer verslavingszorg