12 tips over honden en vuurwerk: "Pas op met medicatie"

UTRECHT - Oud en Nieuw betekent voor veel mensen feest, champagne en vuurwerk. Voor honden is het vaak minder leuk.
"Je hebt dieren die er minder last van hebben, maar bij honden die er wel gevoelig voor zijn, zie je dat ze de oren naar achter hebben, nerveus rondlopen, hijgen, niet willen eten en veel steun zoeken", aldus dierenarts Martijntje van der Veer in UVandaag.
Hieronder 12 tips van Van der Veer en de Koninklijke Hondenbescherming.
1. Pas op met medicijngebruik. Hondenbezitters moeten oppassen voor medicijnen met de werkzame stof acepromazine. Dit medicijn lijkt namelijk de geluidsgevoeligheid te vergroten, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt.
Baasjes denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets meer aan hun hond zien. Maar wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond wel degelijk, terwijl hij dit niet kan uiten.
"Dat is dus eigenlijk dierenmishandeling", zegt dierenarts Van der Veer. Wie medicatie voor zijn hond overweegt, overlegt het best even met de dierenarts. "Er bestaan ook pilletjes op natuurlijke basis en verdampers die geruststellende feromomen verspreiden. Daarnaast is er het Thundershirt, een truitje of pakje dat je kan aandoen bij je huisdier. Zo wordt de hond ingebakerd. Daar kunnen ze zich veiliger door voelen."
2. Laat je hond op Oudejaarsavond ruim voor middernacht uit. Zorg overdag voor een flinke wandeling in een rustig recreatiegebied, waar geen knallen te horen zijn. Wanneer je hond moe is, is hij minder geneigd op de knallen te letten.
3. Houd je hond in de dagen rond de jaarwisseling aangelijnd zodat de hond niet uit paniek kan wegvluchten bij het horen van een harde knal. Een goed zittend, hondvriendelijk tuig kan een goede keus zijn, wanneer je hond zich uit een halsband worstelt bij paniek.
4. Vuurwerkgeluiden kan je ook afspelen op een cd. Je zet het eerst zachtjes op en gaat iets leuks doen met je huisdier. Bijvoorbeeld met een bal spelen. Geleidelijk zet je het geluid van het vuurwerk harder zodat je huisdier eraan went.
5. Doe je hond een halsband met telefoonnummer om voor het geval hij wegvlucht.
6. Vermijd groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben.
7. Houd op Oudejaarsavond je hond binnen en sluit ramen en ook de gordijnen, zodat de lichtflitsen niet zichtbaar zijn.
8. Zorg daarbij voor afleidend, maskerend geluid door de radio en/of televisie aan te zetten. Een overheerlijk bot kan bij niet al te erg vuurwerk wat afleiding bieden.
9. Laat honden die niet bang zijn niet zonder meer samen met angstige honden of mensen die angst hebben voor vuurwerk. Honden die niet angstig zijn, kunnen de angst van anderen bemerken en daardoor zelf ook onzeker of angstig worden. Wanneer je zeker weet dat een niet-angstige hond het gedrag van de angstige hond niet overneemt, dan kan de angstige hond aan deze hond wel steun hebben.
10. Laat je hond niet alleen op oudejaarsavond. Blijf lekker thuis bij de hond en blijf rustig. Door je aanwezigheid heeft de hond al veel steun aan u. Ga de hond niet troosten door de hond betuttelend toe te spreken en overdreven veel aan te halen of te aaien. Wees gewoon kalm en rustig aanwezig voor je huisdier.
11. Voor veel honden is een vertrouwde omgeving de beste keus. Uiteraard kan je overwegen om de jaarwisseling bij vrienden, familie of in een recreatiewoning door te brengen, waar geen/nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken en waar ook geen carbid wordt geschoten op nieuwjaarsdag.
12. Is uw hond een enthousiast apporteerder of erg nieuwsgierig? Voorkom dan dat hij achter weggegooid vuurwerk aanrent of probeert het in zijn bek te nemen.