Vrijwilligers helpen RIVM bij meten luchtkwaliteit tijdens jaarwisseling

PROVINCIE UTRECHT - Het RIVM wil komende jaarwisseling beter in beeld brengen wat het effect is van vuurwerk op de luchtkwaliteit. Daarom worden vrijwilligers ingezet die metingen gaan doen.
Het Rijksinstituut meet al jaren de hoeveelheid fijnstof in de lucht tijdens de jaarwisseling, maar was in het verleden afhankelijk van de eigen meetstations. Om meer data te bemachtigen, is vorig jaar een experiment gedaan waarbij ook burgers metingen kunnen doen. En ook dit jaar worden weer vrijwilligers ingezet.

AMERSFOORT

"We meten al enkele tientallen jaren op een beperkt aantal plekken in Nederland op de officiële meetstations", legt wetenschapper Joost Wesseling van het RIVM uit. "Maar met de huidige technieken kun je op veel meer plekken metingen doen. Zoals in Amersfoort, waar eerder nog geen metingen waren."
In Amersfoort zijn tien sensoren uitgedeeld aan vrijwilligers. Zij installeren de apparatuur zelf en geven de data vervolgens door aan het RIVM.

BELEID

Door op meer locaties de luchtkwaliteit tijdens de jaarwisseling in beeld te brengen, wordt duidelijker wat de invloed is van vuurwerk. "Luchtkwaliteit kan een onderdeel zijn van het beleid van gemeenten op het gebied van vuurwerk. Maar dan moet je wel eerst weten hoe erg het is. Die informatie proberen wij nu te verzamelen", zegt Wesseling.
Vorig jaar bleek uit de metingen van het RIVM en de vrijwilligers dat de luchtkwaliteit kort na de jaarwisseling erg slecht was. Vooral in steden ontstond een dikke laag smog. Volgens Wesseling blijkt uit onderzoeken dat fijnstof slecht is voor de gezondheid van mensen.

Joost Wesseling van het RIVM over het meten van de luchtkwaliteit tijdens de jaarwisseling