'Veilig Thuis baseerde zich op onzorgvuldig rapport'

UTRECHT - Veilig Thuis Utrecht heeft zich bij een onderzoek naar de familie Gregorius uit Houten gebaseerd op een onzorgvuldig rapport. Dat blijkt uit een vonnis van de Utrechtse rechtbank, dat vandaag openbaar is geworden.
De familie Gregorius wordt door Veilig Thuis verdacht van kindermishandeling. Veilig Thuis, het voormalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, werd getipt door de gemeente Houten, nadat de familie een persoongebonden budget (PGB) had aangevraagd. De gemeente liet na die aanvraag een onderzoek doen door een bureau met de naam Welpart.
In het rapport dat Welpart opstelde, staat dat de vader agressief zou zijn. Maar ook dat de kinderen overbehandeld zouden worden. En het rapport stelt dat de moeder zwaar overbelast zou zijn. Veilig Thuis kreeg het rapport van de gemeente en begon daarna een eigen onderzoek tegen de familie.

ONZORGVULDIG

De rechter zegt nu in het vonnis dat het rapport van Welpart onzorgvuldig is en nooit de basis had mogen zijn voor de gemeente om het PGB te weigeren. De rechter rekent het de gemeente aan dat de familie Gregorius onvoldoende in staat is gesteld om hun visie op het rapport te geven.
De advocaat van de familie bracht tijdens de rechtszitting in dat er tussen het conceptrapport en het eindrapport grote verschillen bestaan in het nadeel van de familie. Volgens Peter Gregorius zijn die aanpassingen op verzoek van de gemeente gedaan. Ook bleek één van de onderzoekers zich ten onrechte uit te geven voor psycholoog. Deze onderzoeker staat nergens als psycholoog geregistreerd.

OPNIEUW BEOORDELEN

De rechter zegt dat de gemeente zich had moeten vergewissen dat het rapport zorgvuldig is opgesteld. En dat blijkt dus niet het geval. Dat is een gevoelige tik op de vingers van de gemeente Houten. De rechter draagt de gemeente nu op opnieuw te bekijken of de familie Gregorius in aanmerking komt voor een aanvullend PGB.
Veilig Thuis heeft zich bij haar onderzoek gebaseerd op hetzelfde onzorgvuldige onderzoek bij de verdenkingen tegen de familie. Veilig Thuis was geen onderdeel van deze rechtszaak. In maart staat een vertrouwensarts van Veilig Thuis voor het medisch tuchtcollege. Daar moet ze zich verantwoorden voor haar beschuldigingen aan het adres van de familie Gregorius.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.