Leersummers terug in woningen na ontruiming: "Geen enkel gevoel van paniek"

De terugkeer van de Leersummers naar hun woning.
De terugkeer van de Leersummers naar hun woning. © RTV Utrecht/Robert Jan Booij
LEERSUM - Bewoners van Leersum hebben vanochtend dankbaar gebruik gemaakt van de opvangmogelijkheid in verzorgingstehuis De Schermerij. Ze moesten hun huis uit, nadat er een explosief in een geldautomaat in de Albert Heijn was gevonden. Rond 8.30 uur werd duidelijk dat het gevaar was geweken, omdat de politie het explosief naar een veilige situtatie had gebracht.
De 75 bewoners in de omgeving van de supermarkt aan het Honingraat hoorden rond 6.30 uur dat ze hun woning moesten verlaten. "Ik ben ontspannen, helemaal. We vinden het allemaal goed geregeld, het is goed", zo zei een bewoner vanochtend tegen verslaggever Robert-Jan Booij, die ter plaatse was.

GEVAARLIJK

"Bij mij was er geen enkel gevoel van paniek. Iedereen had een soort laat kerstontbijt-gevoel", concludeerde een andere ontspannen Leersummer.
De bewoners zijn dus blij dat de politie de situatie gelijk serieus nam. "Ik begrijp het wel, want het is gevaarlijk. Als het echt afgaat, dan ben je er geweest," aldus een bewoner, die net als alle anderen rond 9.00 uur weer terug kon naar zijn woning.

ALBERT HEIJN

De Albert Heijn-supermarkt ging om 10.00 uur weer gewoon open, ondanks dat de plofkrakers een ruit van de winkel hadden beschadigd. De geldautomaat in de supermarkt is voorlopig niet meer te gebruiken.
Het was niet voor het eerst dat plofkrakers het gemunt hadden op de geldautomaat. Twee weken probeerden ze ook toe te slaan en anderhalf jaar geleden plaatsten verdachten er ook al een explosief.

VERDACHTEN

Het is wel duidelijk dat de politie zeker twee verdachten zoekt voor de plofkraakpoging van vanochtend. Er is nog naar ze gezocht, onder meer met een helikopter, maar ze zijn niet gevonden. Volgens getuigen zijn ze op een rode scooter gevlucht.

Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met bewoners in Leersum
Leersummers terug in woningen na ontruiming

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.