Zorgen over autobranden in Utrecht, politie en gemeente zijn extra alert

UTRECHT - In de strijd tegen de autobranden in Utrecht wordt de komende dagen extra toezicht gehouden in de wijken Overvecht, Hoograven en Kanaleneiland.
Sinds kerst zijn al vijftien keer auto's en andere voertuigen in brand gestoken in deze wijken. Een overzicht van alle branden is te vinden op deze interactieve kaart.
Naast de inzet van extra toezichthouders, worden ook buurtbewoners opgeroepen om een oogje in het zeil te houden. Zo roept de politie mensen op 112 te bellen bij een verdachte situatie.

BEELDEN

Het is lastig om de brandstichters op heterdaad te betrappen omdat de daders vaak al weg zijn voordat de vlammen uit een auto slaan. Ook worden sporen vernietigd door het vuur.
Meldingen van buurtbewoners zijn daarom van groot belang, net als bijvoorbeeld camerabeelden. De gemeente vraagt inwoners om - als dat veilig kan - met een mobieltje de brandstichters te filmen of te fotograferen. Ook de politie roept mensen op camerabeelden te delen.

ANGST

Bij een rondje door de wijken merkt verslaggever Peter Knieriem dat de schrik er bij sommige mensen goed in zit. "Ik houd mijn hart vast", zegt een voorbijganger. "Ik zet mijn auto tijdens de jaarwisseling ergens anders neer, op een rustige plek." Ook winkeliers maken zich zorgen, maar zij willen liever niet reageren uit angst dat zij het volgende slachtoffer zijn.
De twee grote kerstbomen die bij winkelcentrum Hart van Hoograven stonden, zijn vandaag uit voorzorg weggehaald. De winkeliers vreesden dat ze anders mogelijk in brand gestoken zouden worden.

TOEZICHT

Politiewoordvoerster Hilde Bakker laat weten dat ze de angst van de inwoners goed kan voorstellen. In de wijken waar de branden zijn geweest, zullen surveillerende agenten extra alert zijn. In de wijk Overvecht zijn al extra agenten op de been naar aanleiding van het
.
Het is volgens de politie niet waarschijnlijk dat de branden het werk zijn van één persoon, omdat soms op twee verschillende locaties in de stad vrijwel tegelijkertijd een auto in vlammen opgaat. Het lijkt er daarom eerder op dat hier meerdere groepen achter zitten. De politie denkt dat zij elkaar mogelijk nadoen.
De politie wil verder niet al te veel kwijt over de branden omdat de ervaring leert dat dat een aanzuigende werking kan hebben.

Zorgen over de reeks autobranden in Utrecht