Dit gebeurt er in 2018 allemaal bij jou in de buurt

PROVINCIE UTRECHT - 2018 wordt het jaar van jouw stem, afgeronde bouwprojecten en belangrijke keuzes. RTV Utrecht heeft een selectie gemaakt uit het te verwachten nieuws van 2018.

VERKIEZINGEN

De eerste maanden staan in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. De politici zullen alles uit de kast halen voor de belangrijke stem op 21 maart. In de stad Utrecht doen onder meer DENK en de PVV voor het eerst
.
Bij die verkiezingen mogen de inwoners van Vianen thuisblijven. Zij fuseren over precies een jaar met de Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam. Dit jaar moet de toekomst van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden dus vorm krijgen. De gemeenteraadsverkeizingen zijn daar op 21 november. Op 1 januari 2019 begint de nieuwe gemeente dan officieel en is de provincie Utrecht een stukje groter.

VERKEER EN INFRASTRUCTUUR

Er verandert weer veel in de provincie. Zo worden er een paar grote spannende projecten in de stad Utrecht opgeleverd. De grootste fietsenstalling van de wereld moet dit jaar klaar zijn. Nu is er al plek voor meer dan 7.000 fietsen in de Stationspleinstalling. Eind dit jaar moeten dat er 12.500 zijn en daarmee heeft Utrecht de grootste stalling ter wereld. Nu heeft Tokio nog de grootste, met 9400 plaatsen.
Aanvankelijk zou de Uithoflijn komende zomer klaar moeten zijn: een nieuwe trambaan richting het Utrecht Science Park. Maar een paar maanden geleden werd bekend dat er problemen zijn. Wanneer de tram dan wél kan gaan rijden is nog niet bekend.
Rijkswaterstaat heeft ook grote projecten. Op de snelweg is er al veel werk verzet op de A27 en A1, eind dit jaar moet de verbreding voltooid zijn. Op het water gaat het megaproject bij de Beatrixsluis verder. Er komt een derde kolk, die eind dit jaar klaar moet zijn. In de loop van dit jaar gaan volgens Rijkswaterstaat de sluisdeuren op transport van China naar Nieuwegein en worden ze op hun plek gehangen.

ANDERE BOUWPROJECTEN

Utrecht groeit als kool en is zelfs een van de snelst groeiende steden van Nederland. De Domstad mag dit jaar zelfs haar 350.000e inwoner verwelkomen, de verwachting is dat Utrecht in 2025 maar liefst 400.000 inwoners heeft. Dat is twee jaar eerder dan de voorspelling van vorig jaar.
Bij een grote stad hoort ook een vernieuwd station en dat krijgt steeds meer vorm. Zo kun je binnenkort gebruikmaken van het nieuwe stationsplein boven de grootste fietsenstalling ter wereld. Het reuzendak met glazen 'bollendak' krijgt steeds meer vorm en wordt volgens de bouwers een 'iconische toegangspoort' van de stad. Het moet de nieuwe verbinding worden tussen het station, Hoog Catharijne en de binnenstad.
En Leidsche Rijn krijgt het lang verwachte winkelcentrum. Talloze bekende merken openen er in het voorjaar de deuren.

RECHTSZAKEN

Er staan de provincie een paar grote rechtszaken te wachten. Zo moet Angelo S. voor de rechter komen. De 17-jarige jongen uit Den Bosch wordt ervan verdacht dat hij Savannah Dekker uit Bunschoten om het leven heeft gebracht. De jongen wordt eerst psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum.
Ook de zaak tegen Michael P. gaat van start. Hij wordt verdacht van de moord op de Utrechtse Anne Faber. De 27-jarige verdachte zou haar ook hebben verkracht. Woensdag 10 januari zal de rechter zich voor het eerst over de zaak buigen in een zogenoemde pro-formazitting.
Dinsdag 23 januari doet de rechter uitspraak in de geruchtmakende zaak over de dood van zakenman Koen Everink. Hij werd in maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door 24 messteken om het leven gekomen. Mark de J., die een grote gokschuld bij Everink had, is volgens het Openbaar Ministerie de dader en eist achttien jaar cel tegen hem. De J. zelf ontkent.

GEMEENTELIJKE KWESTIES

Woerden moet het vanaf nu doen zonder huisartsenpost. Er was veel discussie over, maar de huisartsenpost in Woerden bleek te duur om overeind te houden. Inwoners die ziek zijn moeten in de avond, nacht en weekend naar het Antoniusziekenhuis in Leidsche Rijn.
Er wordt al jaren over gepraat, maar nu gaat het toch echt gebeuren: de winkels in het centrum van Veenendaal mogen vanaf nu 12 keer per jaar op zondag open. De christelijke partijen zijn er helemaal niet blij mee.
En wat gebeurt er in Utrecht op het prostitutiegebied? Waarschijnlijk besluit de gemeente dat de tippelzone aan de Europalaan helemaal verdwijnt. Plannen voor een nieuw tippelgebied op Lage Weide of in De Meern zijn na hevige protesten afgeblazen. Bij het Utrechtse Zandpad moet wel een nieuwe locatie komen voor prostitutie, maar het blijkt lastig om een ontwikkelaar te vinden. Daarover dit jaar dus mogelijk meer nieuws.

CULTUUR

De meeste musea in de regio hebben een topjaar achter de rug, mede door het jaar van De Stijl. Maar ook de plannen voor 2018 zijn interessant.
Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg komt met de tentoonstelling 'Willem'. Tijdens het staatsbezoek aan Vaticaanstad afgelopen jaar presenteerde koning Willem-Alexander een van de topstukken: een zogenoemde baton van het Opstandelingenleger van Willem van Oranje. Het is een staf met zilverbeslag en het wapen van Willem van Oranje erop die werd gedragen door de aanvoerder van het leger. De staf dateert nog uit de tijd van de Slag op de Mookerheide in 1574. De expositie is van april tot en met oktober.
In 2018 wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog overal ter wereld herdacht. Museum Huis Doorn heeft in het herdenkingsjaar bijzondere projecten over de betekenis en de gevolgen van WOI.

FEESTJES

Aan het eind van het jaar komt Sinterklaas natuurlijk weer feestvieren in de regio. In de meeste gemeenten is er geen discussie over zijn medereizigers, daar neemt hij Zwarte Piet mee. In de stad Utrecht is dat heel anders. Bij de intocht in november 2018 zijn er waarschijnlijk voor het eerst alleen nog roetveegpieten te zien.
Maar eerst is er op 31 januari een groot verjaardagsfeest in Lage Vuursche. Prinses Beatrix wordt die dag 80. Ze woont dan ongeveer vier jaar in kasteel Drakensteyn.
En Rhenen viert op 12 april feest voor Wu Wen en Xing Ya. De reuzenpanda's zitten dan een jaar in Ouwehands Dierenpark. En ze hopen daar natuurlijk vooral op beschuit met muisjes in 2018.
Dat en natuurlijk veel meer bij RTV Utrecht in 2018.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.