Alleen in Utrecht al tien autobranden in één nacht, al bijna 30 in een week

UTRECHT - De brandweer heeft zijn handen weer meer dan vol gehad aan de vele auto's die gisteravond en vannacht in vlammen zijn opgegaan. Alleen in de stad Utrecht al waren het er tien. De brandweer spreekt van "extreme aantallen".
Op een interactieve kaart is te volgen waar precies brand heeft gewoed. Voor zover bekend zijn er nu 28 autobranden geteld sinds eerste kerstdag. Omdat het vuur soms is overgeslagen zullen er nog meer auto's beschadigd zijn.

AFGELOPEN NACHT

Afgelopen nacht ging op de Spaaklaan in Kanaleneiland een BMW verloren en was het ook raak op de Furkabaan in Lunetten, de Bostondreef in Overvecht, het Vechtplantsoen in Zuilen en de Ridderlaan in Hoograven.

DADERS ONTKOMEN

In alle gevallen zijn de aanwijzingen voor brandstichting vrij duidelijk. Alle daders zijn voor zover bekend ontkomen. Eerder deze week zei de politie dat "lokale jeugd" waarschijnlijk achter de autobranden zit. Voor geen enkele brand is tot nu toe iemand aangehouden.
Het is inmiddels gebruikelijk dat het aantal autobranden in Utrecht rond de jaarwisseling hoger is dan normaal, maar volgens de brandweer gaat het deze week om extreme aantallen. Ook in Veenendaal en in Driebergen waren vannacht autobranden.

EXTRA TOEZICHT

In de strijd tegen de autobranden in Utrecht is er
, met name in de wijken Overvecht, Hoograven en Kanaleneiland. De gemeente en politie roepen roepen buurtbewoners op om een oogje in het zeil te houden en met whatsappgroepen contact te houden. Bij verdachte situaties moeten bewoners 112 bellen.

ANGST

De schrik zit er bij sommige mensen goed in zit. "Ik houd mijn hart vast", zei een voorbijganger in Hoograven eerder deze week na opnieuw een reeks autobranden. Ook winkeliers maken zich zorgen. De twee grote kerstbomen die bij winkelcentrum Hart van Hoograven stonden, zijn vrijdag uit voorzorg weggehaald. De winkeliers vreesden dat ze anders mogelijk in brand gestoken zouden worden.

BEELDEN

Het is lastig om de brandstichters op heterdaad te betrappen omdat de daders vaak al weg zijn voordat de vlammen uit een auto slaan. Ook worden sporen vernietigd door het vuur.
Meldingen van buurtbewoners zijn daarom van groot belang, net als bijvoorbeeld camerabeelden. De gemeente vraagt inwoners om - als dat veilig kan - met een mobieltje de brandstichters te filmen of te fotograferen. Ook de politie roept mensen op camerabeelden te delen.