Warme en natte jaarwisseling met gevaarlijke windstoten

DE BILT - Het is officieel de warmste oudejaarsdag sinds het begin van de weermetingen in 1901. In De Bilt was het vanmorgen om 10 uur 12,5 graden, volgens Weeronline een record voor 31 december.
Eerder op de dag werd in het Limburgse Ell al 13,4 graden genoteerd; zo warm was het op oudjaarsdag nog nooit in Nederland. Het is wel maar een bescheiden aanscherping van het vorige datumrecord: in Woensdrecht werd het 13,3 graden op oudjaarsdag 2006.
De regionale verschillen zijn vrij groot. Waar het in het zuiden ''lenteachtig'' aanvoelt tijdens de jaarwisseling, is de gevoelstemperatuur in de noordelijke provincies door de snijdende wind maar een graad of vier.
Utrecht zit er precies tussenin. Het koelt vannacht af naar zo'n acht graden.

WIND

Weeronline waarschuwt dat de harde wind op veel plaatsen het afsteken van vuurwerk zal bemoeilijken. Dat geldt vooral voor de kustprovincies, waar soms windstoten van kracht 7 tot 8 zullen voorkomen.
Maar ook in de rest van het land zal de wind ''wisselingen in snelheid'' hebben', die het raadzaam maken om ''heel voorzichtig'' te zijn met vuurwerk, aldus Weeronline.