Jaarwisseling: geen grote incidenten en vooral gezelligheid

PROVINCIE UTRECHT - De jaarwisseling is in Utrecht relatief rustig verlopen. Volgens de brandweer, politie en gemeenten waren er minder incidenten dan vorig jaar. Wel waren er opnieuw autobranden.
Een agent in Amersfoort is beledigd en bespuugd. In Utrecht werd de ruit van een politieauto vernield. In beide gevallen is er iemand aangehouden. Volgens de Veiligheidsregio was er geen agressie tegen brandweerlieden.
De ambulancedienst in de stad Utrecht had het flink drukker dan vorig jaar. Er waren in totaal 58 spoedritten. Vorig jaar waren dat er nog 7. Daar kwam bij dat meerdere ambulances vannacht een lekke band kregen door glas.
De brandweer rukte tussen gisteravond 18.00 uur en vanmorgen 06.00 uur in totaal 183 keer uit voor een brandmelding in de provincie. Vorig jaar was dat nog 333 keer.

AUTOBRANDEN

Alleen in de stad Utrecht al gingen vannacht 17 auto's in vlammen op. Vorig jaar waren dat er 24, zegt de gemeente. Wel waren er dit jaar meer autobranden in de dagen voor de jaarwisseling.
De meeste branden zijn in de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven. Op deze interactieve kaart zijn de branden van de afgelopen dagen te zien.

SNEU

Burgemeester Jan van Zanen zegt over de autobranden: "Het gemak waarmee de daders zoiets lijken te doen is onvoorstelbaar en onacceptabel. Waar dat kan worden ze, met door politie en bewoners verzameld bewijsmateriaal, vervolgd".
"De daders denken niet aan de ingrijpende gevolgen voor de eigenaren en voor de mensen uit de buurt. De brandstichters zijn vaak jongeren met een problematische achtergrond en zijn dikwijls zware mediagebruikers wat volgens onderzoekers kan duiden op onderling besmettingseffect. Het zijn sneue lui, die de aandacht moeten krijgen die ze verdienen, want waar dat kan zullen ze worden vervolgd", aldus Van Zanen.

BEHEERSBAAR EN GEZELLIG

Van Zanen noemt de jaarwisseling verder "beheersbaar en gezellig". De sfeer in Utrecht was volgens hem gemoedelijk en er waren geen grote incidenten.
De gemeente is tevreden over de samenwerking met vrijwilligers en allerlei organisaties. Zij organiseerden activiteiten voor jongeren, surveilleerden 's avonds en 's nachts op straat en spraken jongeren aan op hun gedrag. "Dat zijn heel veel extra ogen en oren in de stad."

AMERSFOORT

Onze verslaggever was vannacht op pad met de politie in Amersfoort. Ook daar waren geen grote incidenten. Vorig jaar was het nog erg onrustig in de wijk de Koppel. De Mobiele Eenheid moest daar toen zelfs in actie komen. Dit jaar werd een flink aantal buurtvaders ingezet om de rust te bewaren. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Ook het slechte weer speelde daarin een rol.
In IJsselstein brak gisteravond brand in een zonnestudio die binnenkort de deuren zou openen, meldt de burgemeester op Twitter. Ook waren er twee woninginbraken en twee vernielde bushaltes. Verder verliep de jaarwisseling daar rustig. In Oudewater, Rhenen en Bunschoten was het "feestelijk en veilig", zeggen de burgemeesters daar.

In Amersfoort ging de hondenbrigade op pad tijdens de jaarwisseling