Vier verdachten voor rechter voor wangedrag Oud en Nieuw

PROVINCIE UTRECHT - In Midden-Nederland moeten dit jaar vier verdachten voor de rechter verschijnen, voor wangedrag tijdens de jaarwisseling. Dat meldt het Openbaar Ministerie, na een eerste inventarisatie van het aantal misdrijven rondom Oud en Nieuw.
Justitie onderzocht in totaal vijftien zaken, en dat zijn er minder dan de achtentwintig van vorig jaar. In twee gevallen is direct een schikking getroffen met de verdachten en in vijf andere zaken is nog aanvullend onderzoek nodig.
In alle gevallen gaat het om mishandelingen, vernielingen en of beledigingen. Het was raak in Utrecht, Amersfoort, Vinkeveen, Leusden, Nieuwegein en Veenendaal. "Het zijn typische feiten voor de nieuwjaarsnacht", aldus OM-woordvoerder Ties Kortmann.

GEWELD HULPVERLENERS

Bij zeven zaken gaat het om geweld tegen hulpverleners. Kortmann: "Daar treden we altijd extra streng tegen op. We vragen de rechter ook altijd om extra strenge straffen op te leggen. Het is een mooi feest waarbij heel veel mensen veel lol hebben. Als er mensen zijn die het verzieken, willen we die hard aanpakken. Het moet een feest blijven."
Volgens de hulpdiensten zelf is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. Meerdere ziekenhuizen in de regio spreken wel over een "extreem drukke nacht" omdat er veel patiënten geholpen moesten worden.

Openbaar Ministerie Midden-Nederland over Oud en Nieuw