Utrechtse maaltijdbezorgers Deliveroo staken

UTRECHT - Een groep van ruim tachtig boze maaltijdbezorgers van Deliveroo heeft op nieuwjaarsavond het werk neergelegd. Tussen 17.00 en 20.00 uur werden er geen maaltijden bezorgd in Utrecht, Amsterdam en Haarlem.
De bezorgers protesteerden zo tegen de plannen van het bedrijf om alleen nog maar met zzp'ers te werken en niet meer met vaste contracten.
Deliveroo betreurt de stakingsactie van ruim tachtig van zijn riders op een van de drukste dagen voor de bezorgdienst. Het bedrijf verdedigt het gebruikte freelance-model omdat het de bezorgers de vrijheid biedt om zelf te bepalen wanneer en hoe lang ze werken.
De bezorgdienst zegt zijn riders zekerheid te bieden door middel van een verzekering tegen schade, wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen. "Daarnaast kunnen freelancers al kiezen hun inkomsten als loon te laten uitbetalen met bijbehorende sociale zekerheden", aldus een woordvoerder.

VAKBOND

Vakbond FNV Jong steunt de actie van de maaltijdbezorgers van Deliveroo. De vakbond vindt dat de bezorgers recht hebben op een arbeidsovereenkomst en wil dat de plannen om alleen nog zzp'ers in te zetten worden ingetrokken.
"De maat is vol en dat hebben ze vandaag kunnen merken: in Amsterdam, Haarlem en Utrecht ligt Deliveroo plat", zegt bestuurder Frederique Zebeda van FNV Jong.
Ook restauranthouders zijn volgens de bond niet te spreken over de manier waarop de bezorgdienst met zijn personeel omgaat.