Staking buschauffeurs donderdag gaat door

PROVINCIE UTRECHT - Buschauffeurs in het hele land leggen aanstaande donderdag het werk de hele dag neer. Dat meldde vakbond FNV in de loop van de ochtend.
De chauffeurs zijn boos over de hoge werkdruk, het gebrek aan scholing en de vergrijzing binnen het bedrijf. Ze dreigden een paar weken geleden met een staking op 4 januari als de vervoersbedrijven niet voor 12.00 uur vandaag aan hun eisen voldoen.
Rond 10.30 uur liet vakbond FNV echter al weten dat de staking doorging. Dat deed de FNV na een brief "zonder inhoudelijke reactie op het ultimatum" van vervoersbedrijven. Een woordvoerder van het CNV laat overigens nog weten dat er om 12.00 uur pas duidelijk wordt of de staking doorgaat.

ANDERE VORMEN

"Reizigers gaan merken dat er vanaf donderdagochtend geen bussen zullen rijden", stelt Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. "Dus zij moeten er rekening mee houden dat ze donderdag andere vormen van vervoer gaan gebruiken omdat er niets rijdt."
Vanwege de kerstvakantie is het niet zeker dat alle reizigers op de hoogte zijn. Hietkamp: "Aan de andere kant is het ook zo dat schooljeugd nog niet naar school gaat, dus de vakanties zijn nog gaande. Maar we hebben er uitgebreid aandacht voor om het publiek te informeren."

DUPE

Vervoerder U-OV
twee weken geleden ook al voor de mogelijke staking. "Als de staking doorgaat, bent u hier als reiziger de dupe van en dat vinden wij uitermate vervelend."
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft vakbonden FNV en CNV vanochtend opgeroepen om de voorgenomen staking niet door te zetten. "Een staking ontregelt en brengt veel overlast met zich mee voor mensen. Voor een landelijke staking, die zoveel mensen dupeert is volgens de werkgevers geen aanleiding."
De stakingsacties zouden plaatsvinden bij de vervoersbedrijven Syntus, Connexxion, U-OV, Arriva, Qbuzz en EBS. De bonden zeggen in totaal zo'n 12.000 chauffeurs te vertegenwoordigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.