Gemeenten én inwoners druk met vuurwerkafval

UTRECHT/WOERDEN - De gemeente Utrecht verwacht nog zeker drie weken nodig te hebben om al het vuurwerkafval op te ruimen. Dat zei wijkopzichter Chris Schrijver van de binnenstad vanochtend op Radio M Utrecht.
Dat duurt zo lang omdat niet alle inwoners zelf hun vuurwerk opruimen, maar ook het weer werkt niet mee, vertelde Schrijver: "Als het zo nat is, dan krijgen we niet alles in een keer weg. Dan blijft het plakken, wordt het een soort pap. En dan wordt het wel wat moeilijk om het van de straat af te krijgen. Dus we hopen dat het de komende weken nog een keertje droog weer wordt."
Daarnaast worden inwoners gevraagd zoveel mogelijk zelf het vuurwerafval op te ruimen. En dat hoeft niet eens helemaal tot in de kliko, zei Schrijver: "Zo'n beetje door de hele stad zijn straten waar flink vuurwerk is afgestoken en we hopen we dat bewoners dat zelf opruimen. Al zet je die dozen maar van de straat op de stoep, dan helpt het al. We ruimen die dozen dan echt wel op. Maar al die snippertjes, die moeten mensen echt wel zelf wegvegen."

GELD VOOR AFVAL

In Woerden wordt zelf vuurwerkafval opruimen flink gestimuleerd. Daar krijg je geld voor je afgebrande vuurpijlen. Het gaat om vijftig cent per zak.
Bij de gemeente was het vanochtend al vroeg druk, vertelde medewerker Gé van der Linden: "Ze komen net een aanhanger vol brengen, 34 zakken, hadden kinderen opgeruimd." Een maximum is er niet: "Zolang de kinderen lol hebben met vuurwerk opruimen gaan we hier mee door. Het scheelt de gemeente ook veel werk. Het is uniek."
Ook Kaat kwam met haar broertje vuurwerk inleveren. Ze zijn gisteren twee uur bezig geweest met het opruimen ervan. Ze hoopt op zeker zes euro. En ook haar vader is blij: "De hele straat is weer blinkend schoon!"

In Woerden verdien je geld met je vuurwerkafval.
In Utrecht verwacht de gemeente nog zeker drie weken bezig te zijn met het opruimen van vuurwerkafval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.