U-OV en Syntus balen van staking: "Gaat heel veel overlast geven"

PROVINCIE UTRECHT - Vervoersbedrijven U-OV en Syntus vrezen dat de staking van buschauffeurs voor veel hinder gaat zorgen in de stad en de provincie Utrecht. Ze raden reizigers aan om op donderdag 4 januari niet met het openbaar vervoer te gaan.
Vakbonden CNV en FNV zeggen 12.000 chauffeurs te vertegenwoordigen. De chauffeurs mogen zelf kiezen of ze aan de actie meedoen, maar de verwachting is dat veel van hen dat wel gaan doen.

STAKINGSBEREIDHEID

"Je moet je voorstellen dat mensen binnenkomen bij de vestiging waar ze werken en dan aangeven of ze wel of niet gaan staken", vertelt een woordvoerder van U-OV. "De bonden geven aan dat er heel veel stakingsbereidheid is. Vervolgens wordt die stakingsbereidheid inzichtelijk gemaakt en gaat er gekeken worden of we wel of niet beperkt kunnen rijden."
Of dat lukt blijft dus tot donderdagochtend de vraag. "Daar kunnen we vooraf niks in voorzien. Vandaar dat wij onze reizigers oproepen om er rekening mee te houden en zo goed mogelijk te kijken hoe van A naar B te komen die dag."

VEEL IMPACT

Syntus verwacht ook problemen. "Het heeft veel impact", zegt een woordvoerder. "Het is nu nog vakantie maar er zijn wel ontzettend veel mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer."
De vakbonden zijn boos over de hoge werkdruk, het gebrek aan scholing en de vergrijzing binnen het bedrijf. Syntus en U-OV zeggen echter toezeggingen te hebben gedaan en willen verder gaan met onderhandelen.

INTEGRAAL BOD

"We hebben als werkgevers een integraal bod gedaan op basis van waar wij verder hadden willen onderhandelen", zegt de woordvoerder van Syntus. "Dat was ook nadrukkelijk geen eindbod. We willen heel graag weer om tafel."
De maatregelen die de vakbonden uiterlijk vandaag wilden gingen Syntus en de andere vervoerders echter te ver. "We willen graag in gesprek. Maar dat betekent niet, u vraagt en wij tekenen bij het kruisje."
Ook U-OV baalt van de houding van de vakbonden. "Er lag nog geen eindbod op tafel. We begrijpen dat het heel veel overlast gaat geven voor onze reizigers en dat vinden we echt heel vervelend. "

ANDERE MAATREGELEN

Sanne van der Meulen, onderhandelaar van vakbond CNV, snapt dat de werkgevers niet "zomaar een kruisje" hebben gezet. "Maar ze zullen ons wel concreet toezeggingen moeten doen. En als ze ons niet tegemoet willen komen moeten we ander maatregelen nemen."
Ook zij verwacht dat de staking veel impact heeft. "Er is donderdag geen stadsvervoer in Utrecht", stelt Van der Meulen. "Als er werkwillende chauffeurs zijn kan het zijn dat sommige bussen rijden, maar onze verwachting is dat het grootste deel bereid is om mee te doen aan de staking."
Van der Meulen spreekt de stakende bus- en tramchauffeurs donderdagochtend om 7.00 uur toe in de stalling van U-OV aan de Europalaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.