Nieuwjaarsspeech Van Zanen: "Utrecht blijft gezond door kwetsbaar opstellen"

UTRECHT - De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft vanavond in het Spoorwegmuseum zijn eerste toespraak gehouden na zijn operatie begin november. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente vergeleek hij de stad met een levend wezen, met een lichaam dat we moeten koesteren en waar we goed voor moeten zorgen.
"Het was allemaal niet prettig," opent Van Zanen persoonlijk, met een verwijzing naar zijn operatie tegen prostaatkanker. "Je bent niet alleen gedwongen rust te houden, dat is al erg genoeg. Nee, je voelt ineens hoe kwetsbaar je bent. Dat is best griezelig. Beangstigend soms zelfs. Maar ik voel me weer goed. Ben er weer. En ik ben blij dat ik vandaag hier kan zijn."

KWETSBAAR

Met mensen als
en atlete Dafne Schippers en faciliteiten als poppodium TivoliVredenburg is Utrecht net een levend wezen, betoogt de burgemeester. "Dat lichaam moeten we koesteren. Daar moeten we goed voor zorgen. Want we willen onze stad ook weerbaar houden, en veerkrachtig. Dat kan alleen als ze gezond is. Hoe houden we die stad dan gezond? Gek genoeg, door ons een beetje kwetsbaar op te stellen."
Kwetsbaar opstellen deed Van Zanen zelf onmiddellijk, door een parallel te trekken naar zijn eigen ziekte. "Dat gold voor mij de afgelopen maanden net zo goed. Mijn gezondheid liep gevaar. Ik had hulp nodig. Medisch en emotioneel. Dat maakt bescheiden: op jezelf worden teruggeworpen, je kunt het niet alleen. Niemand kan het alleen. Net zo min als Utrecht het alleen kan."

VERKIEZINGEN

De burgemeester blikte ook nog vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Hij hoopt dat de debatten die gevoerd gaan worden, zijn gebaseerd op feiten, op goede analyses en argumenten. "Ik kijk uit naar een vrolijke campagne. Een die mensen verbindt en niet uit elkaar drijft. Op zo'n manier dat de winnaars en verliezers elkaar nog recht in de ogen kunnen kijken."
Tegen de deelnemende partijen zei hij: "Winnen is een grote verantwoordelijkheid: kijk vooruit, neem ons mee, en neem ook de verliezers mee. Er valt zoveel van elkaar te leren. Ga vóór de stad en niet tégen elkaar. Utrecht is gemaakt door harde werkers en verbinders. Alleen zo kunnen we onze stad gezond houden... gezond voor iedereen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.