Brandweer rukt 256 keer uit, grote beuk valt om bij Beatrix

PROVINCIE UTRECHT - Rond 15.00 uur is de storm gaan liggen, wel kunnen nog tot begin van de avond zware windstoten plaatsvinden. De brandweer merkt inmiddels ook dat er steeds minder schademeldingen binnenkomen.
BEATRIX
Eén van de opvallendste storm-slachtoffers is Beatrix. In de tuin van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar de 79-jarige prinses woont, waaide een grote beuk om. Beatrix zelf bleef ongedeerd, maar haar hek liep forse schade op. Aannemers proberen het vandaag nog te herstellen.
In Amersfoort is op de Laan naar Emiclaer een groot deel van de gevel van een huis naar beneden gekomen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden geraakt. De straat werd deels afgezet.
Aan het eind van de ochtend kantelde een vrachtwagen met aanhanger op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen. Verkeer kan omrijden vanaf knooppunt Holendrecht via de A9, A1 en A27. Rond 14.45 uur waren de meeste problemen op de snelweg opgelost.
STORMSCHADE
Bij de brandweer was vandaag de procedure 'grote drukte' van kracht. "We kunnen op dezelfde voet door als tijdens Oud en Nieuw", zei Sjaak Haasnoot vanochtend op Radio M Utrecht. "Het gaat wel om relatief kleine meldingen. Zo kwam op sommige plekken het rioolwater omhoog, maar gaat het vooral om loshangende en afgewaaide takken."
VERKEER
Vanochtend waren er ook al problemen op de weg door afgebroken takken. Zo was de verbindingsweg bij knooppunt Lunetten naar de A12 richting Arnhem afgesloten omdat er een boom op de weg lag, meldde de ANWB eerder vanochtend.
Tussen Breukelen en Utrecht Centraal reden er vanochtend tot 08.00 uur geen sprinters omdat er in Loenersloot een omgewaaide boom op de bovenleiding van het spoor terecht was gekomen.
DIERENPARK
Vanwege de westerstorm is DierenPark Amersfoort vandaag gesloten. "Wegens de storm bestaat de kans dat er takken van de bomen loskomen in ons park. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van onze bezoekers niet garanderen", zo laat het park op Twitter weten. Volgens de dierentuin is de veiligheid van de dieren niet in gevaar.
GARAGEBOXEN
Op de Dokter Rupertlaan in Soest waaide het complete dak van meerdere garageboxen van z'n plek. De directe omgeving werd afgezet. In de garages stonden antieke rijtuigen uit de 19e eeuw. Over de hoogte van de schade is nog niets bekend.
Op het Luyternaarpad in Soest viel een boom op een woning. In Hoogland reed een automobilist de sloot in die een boom wilde ontwijken. Een auto in Hoogland werd bedolven onder het dak van een schuurtje bij een woning aan de Bunschoterstraat. De auto raakte zwaar beschadigd. In Nieuwegein belandde een boom op een geparkeerde auto op de Beatrixstraat/Mauritsstraat.
WESTERSTORM
De westerstorm raast sinds vannacht over ons land. Op sommige plaatsen in het land werden windstoten gemeten tot 100 kilometer per uur, in Cabauw (gemeente Lopik) werd een piek waargenomen van windkracht 9, meldde Weeronline eerder vandaag. Door de wind kwamen er vannacht al tientallen meldingen van stormschade binnen. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht waren dit vooral meldingen van omgewaaide bomen en hoge waterstanden.
Het waterschap houdt vandaag ook een oogje in het zeil, maar vooralsnog zijn er nog geen noemenswaardige incidenten gemeld. Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind af.
Op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen kantelde een vrachtwagen.
Op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen kantelde een vrachtwagen. © PetersHotnews.nl
In Amersfoort kwam de gevel van een huis naar beneden.
In Amersfoort kwam de gevel van een huis naar beneden.
In Hoogland kwam het dak van een schuurtje op een auto terecht.
In Hoogland kwam het dak van een schuurtje op een auto terecht. © AS Media
Op de Dokter Rupertlaan in Soest vloog het complete dak van meerdere garageboxen van z'n plek.
Op de Dokter Rupertlaan in Soest vloog het complete dak van meerdere garageboxen van z'n plek. © Caspar Huurdeman
In de garages stonden antieke rijtuigen uit de 19e en 20e eeuw.
In de garages stonden antieke rijtuigen uit de 19e en 20e eeuw. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
In de garages stonden antieke rijtuigen uit de 19e en 20e eeuw.
In de garages stonden antieke rijtuigen uit de 19e en 20e eeuw. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
In Loenersloot belandde een boom op de bovenleiding van het spoor.
In Loenersloot belandde een boom op de bovenleiding van het spoor. © PetersHotnews.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.