"Huisarrest voor rotzooischoppers rond Oud en Nieuw"

UTRECHT - De VVD in Utrecht wil weten wat de gemeente kan doen om autobranden en andere incidenten rond de jaarwisseling te voorkomen. De partij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.
Tijdens Oud en Nieuw en de dagen daarvoor werden tientallen autobranden gesticht in de stad. Vermoedelijk zijn groepen jongeren daar verantwoordelijk voor. De VVD wil dat jongeren die regelmatig voor overlast zorgen huisarrest krijgen tijdens de volgende jaarwisseling.
Een paar jaar geleden liet het college van B en W na vragen al weten dat het juridisch niet haalbaar was om Oud en Nieuw-hooligans het jaar erna verplicht te laten overnachten op het politiebureau. Nu gooit de VVD het over een andere boeg. De partij wil weten of vandalen geen huisarrrest kunnen krijgen.
"In Rotterdam verplicht de burgemeester rotzooischoppers om thuis te blijven tijdens de jaarwisseling. Dat vinden we een goed idee, blijkbaar dus juridisch houdbaar, dus daarom gaan we aan de burgemeester vragen om dit ook te doen", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski.
Ook wil de VVD weten hoe de proef met het flexibel cameratoezicht is verlopen. Gisteren was de laatste dag. De partij wil weten of de camera's tijdens de jaarwisseling goed zijn gebruikt en of ze de volgende jaarwisseling weer ingezet worden.