"Staking buschauffeurs veel te zwaar middel"

PROVINCIE UTRECHT - Buschauffeurs in het hele land leggen morgen het werk neer, maar dat is een veel te zwaar middel. Dat zeggen OV-bedrijven en reizigersvereniging Rover. Zij vinden dat de klanten de dupe worden, terwijl het conflict speelt tussen chauffeurs en directie.
"Als een supermarktketen staakt, kan ik nog naar een andere supermarkt lopen", zegt Chris Vonk van Rover. "Als nu de bus staakt, rijdt er niets anders voor in de plaats want er is geen andere busmaatschappij die rijdt."
De stakende chauffeurs zijn boos over de hoge werkdruk, het gebrek aan scholing en de vergrijzing binnen het bedrijf. Ze dreigden een paar weken geleden al met een staking op 4 januari als de vervoersbedrijven niet aan hun eisen zouden voldoen.

EXTRA TREINREIZIGERS

De NS verwacht donderdag extra reizigers die niet met de bus kunnen. Maar omdat het voor veel mensen nog vakantie is, hoeven er geen extra treinen te rijden, zegt NS-woordvoerder Corien Koetsier. "Het is vakantie, dat scheelt een hoop reizigers, dus wij verwachten met de reguliere treinen al onze reizigers te kunnen vervoeren." Mocht het morgenochtend toch heel druk zijn, dan zet de NS in de avondspits extra treinen in.
Bij de taxicentrales wordt het morgenochtend alle hens aan dek. Zo gaan alle 200 auto's van de Utrechtse TaxiCentrale tegelijk de weg op. Een mooie dag om flink te verdienen, zo lijkt het. Maar de UTC zegt: "Wij zitten helemaal niet op een busstaking te wachten".
"Wij zijn er zeker niet blij mee", zegt René Fokker van de UTC. "Over het algemeen is het chaotisch en willen we onze vaste klanten voorrang geven, dan zullen er mensen boos zijn die op dat moment geen taxi tot hun beschikking hebben."

OV-FIETS

Wie een taxi te duur vindt en goede voornemens heeft, kan altijd nog de fiets pakken. Wie een OV-fiets wil huren, wordt geadviseerd vooraf te controleren of die er nog wel staat. De verwachting is dat reizigers er meer dan normaal gebruik van zullen maken. "Je kunt geen fiets reserveren, maar via de app kun je wel kijken wat de beschikbaarheid is per locatie", aldus Koetsier.
Reizigersverenging Rover is wel blij dat de staking op tijd is aangekondigd. Nu kunnen mensen nog zoeken naar een alternatief, zegt Chris Vonk van Rover. "Mensen zullen de fiets gebruiken, met iemand anders meerijden of een dagje thuiswerken en sommige mensen nemen misschien een dagje vrij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.