"Hoe concreter je goede voornemens zijn, hoe beter"

PROVINCIE UTRECHT - Minstens 5 kilo afvallen, minder drinken, stoppen met roken, meer sporten. Het zijn de standaard goede voornemens die je vast bekend voorkomen. Maar je er ook aan houden blijft lastig. Want de grote vraag blijft: werken die voornemens nou eigenlijk wel?
Het antwoord op die vraag is volgens voedingsdeskundige Yneke Kootstra simpel: ''Nee, goede voornemens werken niet. Dat komt omdat mensen vaak te vaag zijn in hun voornemens. Al snel neem je je voor om meer te bewegen of minder te eten en dat gaat echt niet werken."

WEES CONCREET

Toch is er hoop om wel te slagen in je goede voornemens. Volgens Kootstra werkt het namelijk wél als je specifiek bent. ''Hoe concreter je bent, hoe beter. Als jij je voorneemt iedere ochtend een banaan door je muesli te doen, of twee keer per week te sporten, maak je je voornemens al veel concreter. Daarnaast moet het natuurlijk ook realistisch en haalbaar blijven.''
Kootstra vindt dat januari eigenlijk een heel vervelende maand is om te beginnen met je voornemens. '"Het is écht de meest deprimerende maand die voor je ligt. Natuurlijk is het een schone lei, maar januari is een grijze en koude maand en alle leuke feestjes zijn al voorbij, niet erg motiverend. Het is veel beter om al in november te beginnen met je voornemens, zodat je in januari al goed bezig bent."

DRY JANUARY

Naast meer sporten en gezonder eten is minder drinken ook een voornemen dat veel mensen hebben. Het meedoen aan 'Dry January' wordt steeds populairder. Na een maand vol van feestjes en de bijbehorende alcoholische consumpties nemen veel mensen zich bewust voor het in januari rustiger aan te doen en een maand lang niet te drinken.
Gisèle Hoevenaars, preventiemedewerker bij Jellinek, doet zelf ook mee aan de maand. "Alcohol is iets dat veel van ons nuttigen. Zeker rond de feestdagen is het verleidelijk om meer te drinken dan normaal. Dry January is niet alleen voor probleemdrinkers, maar juist voor iedereen die gewoon wat minder wil drinken."
Volgens Hoevenaars is een maand lang geen druppel drinken zeer nuttig. "We zien dat mensen door zo'n maand ook op de langere termijn minder gaan drinken. Het is natuurlijk ook heel gezond, mensen gaan zich mentaal en fysiek beter voelen, vallen soms zelfs af en slapen beter."
Dat veel mensen het voornemen hebben om minder te gaan drinken komt volgens Hoevenaars omdat ze gezonder willen leven en ook omdat ze een voorbeeldfunctie hebben naar hun kinderen.

JOUW GOEDE VOORNEMEN

De goede voornemens van onze stadsgenoten verschillen enorm. In het centrum van Utrecht vertellen voorbijgangers hun goede voornemens voor het komende jaar.
"Ik wil dit jaar meer op zoek gaan naar God en meer over Jezus leren", vertelt een voorbijganger. Weer een ander wil dit jaar een positievere mind set hebben en meer genieten van het moment. "Want we zijn nu nog jong, dus we moeten ervan genieten!"
Voor een aantal kinderen geldt het voornemen om betere cijfers te halen op school. Maar genoeg Utrechters vinden goede voornemens maar onzin. "Waarom zou je op 1 januari beginnen? Je kunt het hele jaar door werken aan je doelen. Nee, ik doe er niet aan mee", zegt een vrouw.