Werkstraf voor bestuurslid van speeltuin dat 53.000 euro verduisterde

UTRECHT - De vrouw die als bestuurslid van buurttuin De Zandloper in Utrecht meer dan 53.000 euro van de speeltuin verduisterde, is daarvoor vanmiddag tot 240 uur werkstraf veroordeeld, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Ook moet zij het gestolen bedrag terugbetalen. Siham C. drukte het geld achterover om online mee te gokken.
C. was bestuurslid bij buurttuin De Zandloper in Utrecht, een stichting van bewoners die samen een speeltuin aan de Waalstraat draaiende houden en daar evenementen organiseren. De stichting krijgt subsidie van de gemeente. Als penningmeester had C. toegang tot dat geld, dat bedoeld was voor zaken als onderhoud en het uitbetalen van lonen.
Tussen juni 2016 en maart 2017 werd zo'n 56.924 euro bij de speeltuinorganisatie verduisterd. Van 53.640 euro kon bewezen worden dat de vrouw het gestolen had. Daarom moet zij dit bedrag terugbetalen. Aan RTV Utrecht vertelt ze hoe dat ging. "Ik liet me overtuigen door een vriendin om één keer op een online fruitmachine te spelen. Ik had zelf geen geld, dus gebruikte ik het geld van De Zandloper. Ik verloor en daarna probeerde ik het geld terug te winnen. Dat mislukte ook en toen zat ik gevangen in het spel."
De vrouw vergokte het geld online door meer dan duizend keer kleine weddenschappen van maximaal 150 euro af te sluiten. Het Openbaar Ministerie neemt het haar kwalijk dat zij daarvoor gemeenschapsgeld gebruikte: "Ze is hier niet ingetuind. Ze heeft dit opzettelijk gedaan." De rechter was het daarmee eens.
Toch hoopt de vrouw op een beetje clementie. Ze mag tot oktober niet in de speeltuin komen, maar daarna wil ze zich opnieuw inzetten voor De Zandloper. "Ik heb vijf jaar lang keihard gewerkt voor de speeltuin. En ik heb één stomme fout gemaakt. Ik hoop dat ik me weer in mag zetten voor de buurt."
Toen in mei vorig jaar naar buiten kwam dat het geld weg was, heeft de gemeente afgesproken voortaan elk kwartaal in gesprek te gaan met het bestuur om herhaling te voorkomen. De speeltuin kan daarom gewoon open blijven.