Utrecht enthousiast over snorfietsverbod op fietspad

UTRECHT - Het verplaatsen van snorfietsen naar de rijbaan kan helpen de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente.
Het stadsbestuur wilde weten welke maatregelen positief effect hebben op de gezondheid van Utrechters en dit kwam daar onder meer uit. Om die reden werden brommers eerder al naar de rijbaan verplaatst en dat wil de gemeente nu ook met snorfietsen doen.
"Juist omdat fietsers erachter fietsen", zegt milieuwethouder Lot van Hooijdonk tegen RTV Utrecht. "Dat is een heel directe blootstelling, dan adem je de lucht van die snorfietsen in. Als je die snorfietsen naar de rijbaan stuurt zijn fietsers minder in contact met die lucht."
Overigens zijn het nog maar toekomstplannen. De Raad van State moet ook nog een advies uitbrengen over snorfietsen op de rijbaan. Als dat positief is kan de Utrechtse gemeenteraad er een besluit over nemen.

GEEN UITSTOOT

Het onderzoek, dat onder meer door het RIVM werd uitgevoerd, leverde meer inzichten op. Zo doet de gemeente er goed aan om uitstootloos verkeer (zero emissie) te bevorderen.
De provincie streeft er nu al naar om bussen vanaf 2028 geen gassen meer uit te laten stoten. Ook moet de Utrechtse binnenstad vanaf 2025 louter worden bevoorraad door voertuigen die draaien op elektriciteit, waterstof of spierkracht.

MILIEUZONE

Andere optie is het uitbreiden van de milieuzone die geldt in de Utrechtse binnenstad. Dat kan geografisch (de zone vergroten), maar het is ook mogelijk om de zone verboden terrein te maken voor nog meer benzine- en dieselvoertuigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.