Buschauffeurs leggen het werk neer: "Ik wil niet zeiken, maar wel een plaspauze"

PROVINCIE UTRECHT - Buschauffeurs in onze provincie en de rest van het land leggen vandaag het werk neer. Ze willen meer loon en een lagere werkdruk maar de onderhandelingen daarover met de werkgevers zijn vastgelopen.
"Ik voel me meer een coureur dan een chauffeur", zegt een van hen. De buschauffeurs klagen dat ze door de hoge werkdruk geen tijd hebben om passagiers de service te verlenen die ze zouden willen.
Ook een plaspauze zit er amper in, door de krappe tijden. "Ik kan mijn bus niet bij een boom stilzetten voor een plasje", zegt een van de stakende buschauffeurs tegen onze verslaggever op het station in Utrecht.

OV PLAT

Werknemers van onder meer U-OV, Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS voeren daarom actie. De verwachting is dat in heel Nederland vanmorgen minder of geen bussen en regionale stoptreinen rijden.
In de loop van de ochtend zal duidelijk worden hoe groot de staking is. Zo meldt U-OV vanmorgen dat mogelijk een deel van de chauffeurs niet staakt en dat in dat geval toch bussen kunnen rijden.

SIGNAAL

Sanne van der Meulen van CNV zegt over de staking: "Het gaat ons niet alleen om meer loon. Maar ook om meer ruimte in de dienstregeling: minder gejaag, meer tijd voor een normale pauze en voor service aan de reizigers. We vinden het ook belangrijk dat er geld is voor scholing én dat er meer perspectief komt voor de vele uitzendkrachten die nu op de bus rijden".
"We realiseren ons dat reizigers last hebben van deze actie. Dat vinden wij heel vervelend. Toch kiezen wij ervoor om op deze manier een stevig signaal te geven aan de werkgevers. Met praten is het tot nu toe niet gelukt."

TE ZWAAR

OV-bedrijven en reizigersvereniging Rover vinden de staking een veel
. Zij vinden dat de klanten de dupe worden, terwijl het conflict speelt tussen de chauffeurs en de directies.
"Als een supermarktketen staakt, kan ik nog naar een andere supermarkt lopen", zei Chris Vonk van Rover daar eerder over. "Als nu de bus staakt, rijdt er niets anders voor in de plaats want er is geen andere busmaatschappij die rijdt."

TREIN TAXI OF FIETS

De NS verwacht vandaag extra reizigers die de trein pakken omdat ze niet met de bus kunnen. Maar omdat het voor veel mensen nog vakantie is, zet de NS geen extra treinen in.
Bij de taxicentrales is het wel alle hens aan dek. Zo gaan bij de Utrechtse TaxiCentrale alle 200 auto's tegelijk de weg op.
Ook is de verwachting dat meer mensen op de fiets zullen gaan. Wie een OV-fiets wil pakken, kan dat het beste eerst even controleren of er nog wel fietsen zijn.

Het busstation in Utrecht was vanmorgen leeg, zag verslaggever Kees Hoogendijk
Verslaggever test de reistijd van Lopik naar Utrecht, door te liften

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.