Moordenaar Romy stond onder behandeling, inspectie doet onderzoek

ACHTERVELD - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de dood van Romy uit Hoevelaken. Dat meldt Omroep Gelderland.
De inmiddels 15-jarige jongen die haar verkrachtte en doodde, stond onder behandeling bij ggz-instelling De Waag in Amersfoort. Volgens de Gelderse regionale omroep zijn er bij betrokkenen veel vragen ontstaan over hoe het, ondanks zijn therapie, toch mis kon gaan.
Ze willen daarom weten of er inschattingsfouten zijn gemaakt door zijn behandelaars. De inspectie bevestigt het onderzoek, maar wil er inhoudelijk niets over zeggen. Een woordvoerster benadrukt wel dat er alleen naar deze zaak wordt gekeken en dat niet de hele instelling onderwerp van onderzoek is.

GESCHROKKEN

De Waag laat in een reactie weten zeer geschrokken te zijn. "We leven mee met de familie van het slachtoffer en de dader."
De instelling meldt verder: "Wij kunnen geen uitspraken doen over de behandeling van cliënten vanwege ons medisch beroepsgeheim waar wij aan gehouden zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet onderzoek. De resultaten van dit onderzoek zijn ons nog onbekend."

VEROORDELING

In november werd de toen nog 14-jarige jongen uit Lunteren veroordeeld tot 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De rechtszaak was niet openbaar. De uitspraak wel. Uit het vonnis blijkt dat het niet de eerste keer is dat hij een zedenmisdrijf heeft gepleegd.
In juli 2016 kwam hij in aanraking met de politie vanwege een aanranding. Hij was toen 13 jaar. De zaak werd geseponeerd omdat het Openbaar Ministerie behandeling wenselijker vond dan strafrechtelijke vervolging.
De jongen ging in therapie bij de Waag, het grootste centrum voor forensische zorg in Nederland. Ten tijde van de moord op Romy stond hij onder behandeling bij de locatie in Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.