Bonden slepen Jumbo voor de rechter: "Stakingsrecht kan je niet schenden"

WOERDEN - De vakbonden FNV en CNV dagen Jumbo voor de rechter. De inzet is een schadeclaim van 500.000 euro die de supermarktketen weigert te betalen. De bonden hadden de claim ingediend omdat Jumbo de stakingen in de distributiecentra in Woerden heeft gebroken door uitzendkrachten in te zetten.
"Daarmee is het stakingsrecht geschonden en dat kan echt niet", aldus FNV-bestuurder Debbie van Leiden. "We vinden dat Jumbo z'n verantwoordelijkheid moet nemen. Je kan niet zeggen: we lappen de regels aan onze laars. Daarom is de gang naar de rechter voor ons de juiste. We gaan een dagvaarding voorbereiden, die we hopelijk volgende week kunnen versturen."

INSPECTIE

De bonden benadrukken dat de onrechtmatigheid is vastgesteld door de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie). Tijdens de stakingen in Woerden
zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Die stonden in eerste instantie ingeroosterd bij de afdeling kruidenierswaren, maar werden uiteindelijk ingezet op de afdeling vers, waar werknemers juist het werk hadden neergelegd.
De supermarktketen zegt de onregelmatigheden te onderzoeken, maar vindt het absurd dat daarmee de staking zou zijn gebroken.

Debbie van Leiden (FNV) over schadeclaim tegen Jumbo

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.