Waterschap: "Haal vee weg uit de uiterwaarden"

HOUTEN - Door het alsmaar stijgende waterpeil in de Lek en de Nederrijn heeft het waterschap Stichtse Rijnlanden een aantal maatregelen genomen. Zo wordt geadviseerd om vee weg te halen. "De verwachting is dat het water de komende dagen verder stijgt, waardoor het in de uiterwaarden kan gaan lopen."
Het water in de Utrechtse rivieren heeft sinds 2011 niet meer zo hoog gestaan. Er is nog geen reden tot paniek, maar het waterschap zet wel alles op alles om het water onder controle te houden. Zo wordt naast de waarschuwing van het vee, ook de dijk één keer per dag geinspecteerd. Er wordt gekeken of er geen voorwerpen liggen die de dijk kunnen beschadigen.
Hoogwater is niet bijzonder in deze tijd van het jaar en wordt veroorzaakt door de vele regen in Zuid-Duitsland en Zwitserland. Er zijn momenten geweest dat het water nóg veel hoger stond. In 1995 bijvoorbeeld was het peil 3,5 meter hoger dan nu.

POMP

Ook is er gisteravond een mobiele pomp geplaats in de uiterwaarden van de Lekdijk, ter hoogte van de Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. "Deze tijdelijke maatregel is nodig om te voorkomen dat er water tegen de dijk komt te staan. Op dit stukje groeit nog geen gras en met de pomp voorkomen we dat de nieuw aangebrachte kleilaag weg kan spoelen."
Het water staat hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Toch zijn er ook momenten geweest dat het water nóg veel hoger stond, zoals in 1995. Toen was het peil 3,5 meter hoger dan nu.