Bezinningshuis Den Dolder opent deuren: stilstaan bij sterfelijkheid

DEN DOLDER - In Den Dolder opent vandaag een bezinningshuis. Dit is een plek speciaal voor mensen die te horen hebben gekregen dat ze ongeneeslijk ziek zijn.
Het huis is een initiatief van Hilda en Robin Zuidam uit Amersfoort. Nadat ze zelf meerdere mensen verloren, kwamen ze tijdens een wandeling op het idee. "We dachten: wat zou je voor mooie dingen kunnen doen voor iemand die te horen krijgt dat ie ongeneeslijk ziek is", legt Robin uit.

BEZINNEN

"Als iemand te horen krijgt dat ie ongeneeslijk ziek is, dan is ie voor de medici uitbehandeld en word je naar huis gestuurd met 'sorry we kunnen niets meer voor u doen'. Deze mensen worden in die zin een beetje aan hun lot overgelaten."
"Maar een plek waar je naartoe kunt gaan en waar je je echt kunt bezinnen over sterven en sterfelijkheid, dat was er nog niet."

TERUGTREKKEN

Robin en Hilda willen dat het huis een plek is waar mensen zich even kunnen terugtrekken om hun situatie te overdenken en gevoelens een plekje te geven. "Dat je daar even uit je eigen situatie kunt stappen en even kunt stilstaan om te bekijken: wat gebeurt er allemaal met mij. Maar ook: wat gebeurt er in mijn relatie en met mijn gezin."
Naast mensen die ongeneeslijk ziek zijn, is het huis ook bedoeld voor anderen die worstelen met grote levensvragen rondom de dood en voltooid leven.
In het bezinningshuis kunnen mensen gesprekken voeren, wandelen en mediteren. Maar er is ook ruimte om met je lichaam bezig te zijn en gesprekken te voeren. "Het allerbelangrijkste is dat we mensen de ruimte bieden om daar gewoon 'te zijn'. We laten het vooral aan de mensen zelf over."

Mede-initiatiefnemer Robin Zuidam over het Bezinningshuis