Nieuwe partijen maken zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen

WIJK BIJ DUURSTEDE/VEENENDAAL - Nog twee en een halve maand en dan mogen we met z'n allen weer naar de stembus. Dan zijn namelijk de gemeenteraadverkiezingen. En nu is al duidelijk dat er veel nieuwe partijen op het stembiljet zullen staan.
Zo doet in Utrecht de Seniorenpartij voor het eerst mee. Lijsttrekker Robert Biever wil zich hard maken voor de honderdduizenden mensen boven de 45 die volgens hem genegeerd worden door het gemeentebeleid in Utrecht.
"De vergrijzing gaat snel en alleen al daarom is onze partij nodig", zegt Biever. Hij wilde eigenlijk mee doen met de landelijke partij 50-PLUS, maar dat zag die partij niet zitten.

WIJK BIJ DUURSTEDE

Er zijn ook nieuwe partijen die juist helemaal niets met Den Haag te maken willen hebben. Een van die partijen is WIJK NU, uit Wijk bij Duurstede. Toen ze zich inschreven werden ze benaderd door de PVV, zegt lijsttrekker Wietze Smit. Maar daar had hij niets mee. "Je moet dan ook voor die PVV-standpunten staan." Volgens PVV-fractievoorzitter René Dercksen in de Provinciale Staten was het overigens Smit die de PVV benaderde en niet andersom.
Smit is geen onbekende in de Wijkse politie. Hij doet al ruim twintig jaar mee met diverse lokale partijen. Met zijn nieuwe partij wil hij vooral optrekken met vrijwilligersorganisaties.

VEENENDAAL

In Veenendaal is het jongerenpartij JouwVeenendaal die een gooi doet naar de regionale politiek. Hoeveel Veenendaal geen studentenstad is, verwacht lijsttrekker Daniël van Binsbergen dat zijn partij wel succes zal hebben dankzij het grote aantal jongvolwassenen in de stad. "Wij denken omdat wij heel betrokken zijn bij Veenendaal, dat wij ons echt aan de groep mensen die hier woont kunnen binden."
Van Binsbergen hoopt drie zetels te halen in Veenendaal. Ook de Seniorenpartij in Utrecht rekent op drie zetels, ondanks dat in het verleden vaak landelijke partijen goed scoorden in de stad. In Soest doen dit jaar zelfs twee nieuwe partijen mee: De Jonge Honden en LTR.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart. Volg RTV Utrecht de komende tijd voor meer verkiezingsnieuws.