FNV hekelt vervoersbedrijf en provincie: 'Qbuzz had cashless rijden al moeten invoeren'

UTRECHT - FNV is vanmiddag met streekvervoerder Qbuzz in gesprek over cashless rijden. Per 1 januari 2018 zouden buschauffeurs niet meer met contant geld moeten rijden, maar het vervoersbedrijf is dat niet nagekomen. Gisteravond werd een buschauffeur in Overvecht overvallen.
"Na afspraken tussen werkgevers en vakbonden is besloten dat er vanaf begin dit jaar cashless gereden zou moeten worden. Bijna alle vervoerders hebben zich daaraan gehouden, met uitzondering van Qbuzz en EBS (openbaar vervoer in de regio Waterland, red.)", vertelt Lutz Kressin van FNV.
Dat heeft niet per se te maken met onwil bij de streekvervoerder, ook de provincie heeft een vinger in de pap. "Syntus en Qbuzz zijn er klaar voor om zonder geld te rijden, maar de provincie wil dat de overgangsfase nog langer duurt om reizigers te ontzien. Maar het gaat puur om de veiligheid van de chauffeurs. In een eerdere brief hebben we onder andere Qbuzz en EBS geschreven dat wij hen verantwoordelijk houden."

CADEAUTJE

Op dit moment zijn FNV en Qbuzz in gesprek. De FNV roept haar leden op om wel te blijven rijden, maar geen cash en vervoersbewijzen mee te nemen tijdens hun diensten. Krespin benadrukt dat reizigers zolang wel op een andere manier aan een buskaartje moeten komen. "De maatregel heeft te maken met veiligheid, het is geen cadeautje aan reizigers."
Gisteravond werd een chauffeur in Overvecht overvallen op de Rio Brancodreef in Overvecht. Een 15-jarige jongen werd daarvoor aangehouden.