Qbuzz start proef met cashless rijden in Utrecht

UTRECHT - Streekvervoerder Qbuzz gaat zo snel mogelijk beginnen met een proef met cashless rijden. Dat is vanmiddag besloten na overleg met vakbond FNV.
Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf begint de proef in Utrecht, met apparatuur die eerder al met succes getest werd in Groningen.
Wanneer de proefritten met cashless rijden precies van start gaan is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder 'wel zo snel mogelijk, maar is het ook afhankelijk van de levertijd van de apparatuur'.

BETALEN MET MUNTEN

Daarnaast gaat Qbuzz onderzoeken of het op een andere manier toch nog mogelijk blijft om met contant geld een kaartje voor de bus te kopen. Het bedrijf wil in gesprek met winkels zoals bijvoorbeeld de Bruna, om te kijken of mensen daar dan alsnog met cashgeld een buskaartje kunnen kopen. "Want er zijn nog steeds mensen die alleen contant geld op zak hebben", aldus een woordvoerder. "En die mensen moeten ook met de bus blijven kunnen reizen."
Per 1 januari 2018 zouden buschauffeurs niet meer met contant geld moeten rijden, maar het vervoersbedrijf is dat niet nagekomen. Daarom gingen Qbuzz en FNV vanmiddag om de tafel, onder meer omdat gisteravond opnieuw een buschauffeur werd overvallen op de Rio Brancodreef in Overvecht. Een 15-jarige jongen werd daarvoor aangehouden.