In beeld: hoogwater in Wijk bij Duurstede

PROVINCIE UTRECHT - Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich voor op de hoogwaterpiek van de Rijn bij Lobith. De verwachte climax is verschoven van dinsdagavond naar woensdagochtend, meldt Rijkswaterstaat. De waterstand zal dan een piek bereiken van ongeveer 14,65 meter boven NAP. Normaal voor deze tijd van het jaar is 12 meter boven NAP.
De waterstand stijgt minder snel dan verwacht, omdat het water minder snel stroomt en de neerslag later komt dan verwacht, aldus een woordvoerster. De waterstand bij Lobith liep gisteren op tot ongeveer 14,00 meter boven NAP. Volgens Rijkswaterstaat betekent dit dat per seconde ruim 6500 duizend kubieke meter water (6,5 miljoen liter water) ons land in stroomt.
Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich daar op voor. "Deze situatie komt eens in de vijf jaar voor", aldus Harold van Waveren, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging van Rijkswaterstaat en de waterschappen. Hij zegt dat dit soort waterstanden geen probleem zullen vormen.
De politie in Wijk bij Duurstede waarschuwde mensen gisteren om hun auto op tijd van de parkeerplaats aan de Havenweg te halen. Sommige wagens stonden al met de wielen in het rivierwater van de Lek. Bij restaurant Moeke in Rhenen staat de parkeerplaats inmiddels ook onder water. "Maar we zijn nog wel gewoon open en bereikbaar", zegt een medewerker.

MAATREGELEN

Rijkswaterstaat meldt dat vanuit het zogenoemde Watermanagement Centrum in Lelystad de waterstanden continu in de gaten worden gehouden. En er zijn al allerlei maatregelen genomen om rivierwater zo snel mogelijk af te voeren.
Om dit te doen heeft Rijkswaterstaat de stuwen in de Nederrijn-Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein getrokken. "Bij laag water heb je stuwen nodig, om het water in de rivier te houden. Bij hoogwater trek je die dammen op zodat het water zo snel mogelijk naar zee doorstroomt", aldus een woordvoerder.
Bij de Haringvlietdam en Afsluitdijk wordt volop gespuid in zee. Waterschappen voeren dijkinspecties uit, zetten extra pompen in en sluiten coupures in waterkeringen. Het hoge water trok zondag veel mensen naar buiten.

Dronebeelden van hoogwater

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.