Coldcasekalender wegens succes verlengd

PROVINCIE UTRECHT - De kalender met onopgeloste moordzaken (cold cases) wordt geprolongeerd en komt behalve in gevangenissen ditmaal ook bij de reclassering te hangen.
Tot die verlenging heeft de politie besloten nadat de eerste uitgave met 52 cold cases (een per week) in 2017 tot veel bruikbare tips leidde. De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken. In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

UIT DE REGIO

De
blijft dit jaar beperkt tot de onbekende Chinese man die in 2003 is gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Loenersloot. Het lichaam was onherkenbaar geworden omdat het al geruime tijd in het water had gelegen, maar er kon nog wel een gezichtsreconstructie worden gemaakt. De man was met schoten om het leven gebracht.
Een andere vermoedelijk Chinese man werd in 1999 dood aangetroffen bij de sluis van Nijkerk, onder de rook van Amersfoort. Hij had een opvallende drakentatoeage en werd gevonden met ijzeren kettingen en een hangslot om zijn nek en middel. Voor beide zaken is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing.
Vorig jaar stond er onder meer informatie op de kalender over de in 1995 dood gevonden Utrechter Sjaak Gerwig, de twaalf jaar geleden vermoorde oma Bindi, de mysterieuze moord op Robert Obermeijer en Ricky Hok Ahin, die in 1994 op oudejaarsavond in Amersfoort werd doodgeschoten.

DOELGROEP

De politie deelde de kalender vorig jaar voor het eerst uit in vijf gevangenissen in de hoop dat gedetineerden iets meer weten en gaan praten. Volgens de bedenker, rechercheur Jeroen Hammer, blijkt uit een steekproef dat bijna twee derde van de gevangenen de kalender een goed idee vindt.
De kalenders komen daarom eveneens in kantoren van de reclassering te hangen. Meer aandacht leidt volgens de landelijk portefeuillehouder cold cases Aart Garssen, tevens hoofd van de recherche in Oost-Nederland, ook tot meer tips.

NIEUWE TIPS

In het afgelopen jaar kwamen zon 800 tips bij de politie binnen over cold cases, bijna vijf keer zo veel als in 2016. Vooral de uitzending van het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel informatie op, evenals aandacht in Opsporing Verzocht.
Een van de zaken op de vorige kalender waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. In 1999 werd hij doodgeschoten op een parkeerplaats in het Zuid-Hollandse Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam van de Haagse politie hebben de kalender en de publiciteit daaromtrent ervoor gezorgd dat mensen daarover wilden praten. Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden. Zij beoordelen daarnaast opnieuw het dossier en alle bewijsstukken. Na dat vooronderzoek wordt besloten of de zaak wordt heropend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.