Universiteit Utrecht onder vuur door banden met tabaksfabrikant

UTRECHT - Het onderzoek dat de Universiteit Utrecht doet naar tabakssmokkel, dat wordt gefinancierd door sigarettenfabrikant Philip Morris Industry, gaat gewoon door. Dat schrijft de universiteit in een reactie op een open brief van de Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO) in Bunnik. Volgens de universiteit is de onafhankelijkheid en integriteit van het onderzoek gewaarborgd en hoeft de samenwerking daarom niet te stoppen.
Twee onderzoekers van de universiteit beginnen in februari met het onderzoek. Dat wordt gefinancierd door een fonds dat is gerelateerd aan tabaksgigant Philip Morris. In de brief uit de NVvO haar ongenoegen over de subsidie. De koepelorganisatie, waar 25 beroepsverenigingen in de Nederlandse kankerbestrijding bij zijn aangesloten, vindt dat er geen commerciële banden zouden moeten zijn tussen een tabaksfabrikant en een universiteit.

VEEL DODEN DOOR ROKEN

In de brief roept de NVvO het bestuur van de Universiteit Utrecht daarom op om de banden met Philip Morris Industry te verbreken. "Omdat zij geld accepteren van een industrie die echt heel veel doden op z'n geweten heeft. Jaarlijks gaan er 20.000 Nederlanders dood aan het roken", zegt Lukas Stalpers, oncoloog in het AMC en secretaris van de NVvO. "De tabaksindustrie wil dat de verkoop van tabak gewoon doorgaat en meer wordt en dat moet op alle manieren worden geremd."
"Maar het onderzoek dat de universiteit gaat doen is geen onderzoek naar de tabaksindustrie en gezondheid", schrijft de UU. "Het gaat om de schade in juridische context van illegale tabakshandel en daarom kan het doorgaan."

IMAGOSCHADE

De NVvO maakt zich in de brief ook zorgen over imagoschade. "Dit is niet alleen slecht voor het imago van de Universiteit Utrecht, maar ook dat van het onafhankelijk onderzoek in Nederland, in het bijzonder van het kankeronderzoek."
Daar lijkt de universiteit het mee eens te zijn. Eind vorig jaar heeft de UU afgesproken dat er geen onderzoek meer zal plaatsvinden dat gefinancierd wordt door Philip Morris of partijen die daaraan gelieerd zijn. Maar omdat de subsidie voor het onderzoek naar tabakssmokkel al daarvoor geaccepteerd was en het dus onafhankelijk is, gaat dat onderzoek wel door.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.